• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sean Connery på tennismatch 2013 och som James Bond i Thunderball 1965. Foto: TT

Skådespelaren Sean Connery är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske skådespelaren Sean Connery är död, rapporterar BBC. Han blev 90 år gammal.

– Det är en sorgens dag för alla som kände och älskade min pappa, säger sonen Jason Connery till BBC och tillägger att fadern varit sjuk sedan en tid tillbaka.

Sir Sean Connery föddes Tommy Sean Connery den 25 augusti 1930, i Edinburgh. Hans mamma var städerska och hans pappa lastbilschaufför. I intervjuer har Connery berättat att han kallades sitt andranamn ”Sean” långt innan han gjorde karriär som skådespelare.

Connery började med bodybuilding vid 18 års ålder och det var vid en tävling i London 1953 som han fick höra om en öppen audition till musikalen South Pacific i London. Det tog inte lång tid innan han hade arbetat sig upp till huvudrollen.

Större roller – och rykte som ”tuffing”

Steget till vita duken gick bland annat via melodramat ”Another time, another place”. 1962 kom Sean Connerys stora genombrott. Författaren Ian Flemings böcker om den brittiska agenten James Bond skulle, efter ett par tv-produktioner på 1950-talet, bli film.

Ian Fleming var inledningsvis tveksam, och ska ha sagt att han inte hade föreställt sig en ”övervuxen stuntman” som den elegante Bond. Men efter premiären av 1962 års ”Agent 007 med rätt att döda” (Dr. No), var Fleming imponerad och gav James Bond en skotsk-schweizisk bakgrund i senare böcker.

Framgången var omedelbar och Sean Connerys porträtterande som James Bond i totalt sju filmer har med åren hållits som den bästa.

Karriären efter Bond

Även Sean Connery var tveksam att åta sig en filmserie, men förstod att det skulle hjälpa hans karriär. De sista åren var han däremot trött på karaktären och hans nära vän, skådisen Michael Caine, har sagt i en intervju:

”Om du kände Sean de där åren så visste du att man inte tog upp den där Bond-grejen. Han var, och är, en mycket bättre skådespelare än att bara spela Bond, men han blev synonym med rollen.”

Samtidigt som Bond-filmerna medverkade Connery i en rad andra filmer, de mest framstående var ”Mordet på Orientexpressen” 1974 och ”En bro för mycket” 1997. För ”De omutbara” 1987 vann han sin enda Oscar för bästa manliga biroll för.

2000 adlades Sean Connery till sir av drottning Elizabeth II och 2006 gick han officiellt i pension, i samband med att han tog emot det amerikanska filminstitutets ”Lifetime achievement award”.

Trots de framgångsrika åren under 1980- och 90-talet och priserna kommer han nog ändå mest bli ihågkommen som den karismatiske och magnetiske James Bond, som en av 1960-talets stora sexsymboler, och som ”The greatest scotsman who ever lived”.

SVT rapporterade · Hur minns du Sean Connery? Skicka din hyllning

Tack för alla era hyllningar! Nu stänger vi denna chatt.

SVT · Klas Widestrand

Jag minns honom som den störste skådespelare som har spelat och filmats fram för kameror, jag fick den stora äran att träffa honom på en privat middag med matsedel av Deras national rätt Hagich på en restaurant på gatan royal mile som leder upp till Edingbrugh Cassel tillsammans med en god vän till mig Leif samt min gode vän söm jag aldrig kommer att glömma som spelade på national instrummenten liknade tamburin samt min älskade vän som heter Clair som spelade Bagpipe För oss tillsammans med Sir Sean Connery för ca 9 år sedan Den bäste. Tack för allt Sir Sean Connery vila i frid Gud är med Dig.

Peter Gunnarsson

Minns honom från Rosens namn, en film han lyfte till att nå bokens klass.

Maria Lund

Sean Connery innebar bra skådespeleri och de filmer han ingick i ville man alltid se! Vila i frid!

Magnus

Ett proffs ut i kilten Hans skotska accent var en höjdare.Nr ett James Bond.Har alltid sagt att proffs går före amatörer.Minns honom med glädje,respekt,beklagar hans bortgång vila frid SIR.

Bo Grapenskog

Du var och är den bästa Bond som funnit😇

Malte Larsson

De omutbara och en bro för mycket du var den bästa

Daniel

Connery, den bästa💔. Han var bäst i varenda film han var med i RIP you will be missed

Madeleine

I rosens namn, med Sir Sean Connery som en mysterielösande munk.
R.I.P.

Sockna

The Rock!

RIP... En väldigt skicklig skådespelare har avslutat sin vandring på denna jord... The Rock!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer