Fansens förväntningar inför Dylan-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds den stora Bob Dylan-veckan i Sverige. Under lördag och söndag spelar nämligen nobelprisvinnaren i Stockholm – nästa helg i Lund. Kulturnyheterna har tagit tempen på fansens förväntningar.

Åke Jonsson har sett Bob Dylan 75 gånger. Erik Svenson bänkar sig på lördag kväll för sin 220:e konsert. Vi möter upp dem på restaurang Gyldene Freden i Stockholm – där Svenska akademien träffas en gång i veckan. Känslan de båda har inför konserterna är lite lagom förväntansfull.

– Det var lite mer spännande tidigare när han helt kunde byta koncept. Till exempel skilde det sig väldigt mycket mellan turnéerna 1987 och 1986, trots att det var samma musiker. Nu har landat och allt blir tämligen likartat. Men det kan hända att han har en ny gitarrist nu! På nya plattan (Triplicate) är det en musiker som är utbytt, det kan bli dagens överraskning, säger Erik Svenson.

”Inte särskilt sannolikt”

Svenska Akademien har stämt träff med Dylan före lördagens konsert. Då ska han tillslut få ta emot sitt Nobelpris – bakom stängda dörrar. Frågan är om det kommer att märkas på scenen senare.

– Han fick ju en Oscar runt 2000 för en låt han skrivit för en film. Den statyetten har han haft med på turnéscenen sedan dess. Så uppenbarligen betyder priserna väldigt mycket för honom.  Vem vet, kanske framträder med Nobelmedaljen runt halsen?, säger Åke Jonsson.

– Det kan hända, men det är inte särskilt sannolikt, säger Erik Svenson.

LÄS MER: Ständige sekreteraren taggar till för Dylan

Nej, fansens förväntningarna på vad idolen kan tänkas hitta på under helgen är ganska lågt ställda.

– Det skulle vara väldigt intressant om han ändå nämnde Nobelpriset. De senaste åren har han knappt sagt ”halv sju” på konserterna. Så det vore rätt intressant om han tog upp priset, säger Åke Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.