Fantomen startar kooperativ i djungeln och gör uppror med en Che Guevara-figur. Se hela berättelsen om Fantomens vänsterlutning på 70-talet. Foto: Henrik Norsell/SVT

Forskare: Så blev Fantomen vänsterradikal

Uppdaterad
Publicerad

I serieforskaren Robert Amans nya bok ”När Fantomen blev svensk” kan man läsa om hur fantomen omfamnade 68-vänsterns värderingar när den svenska serietidningsredaktionen började skriva egna äventyr i början av 70-talet.

På 70-talet förvandlas den amerikanske seriehjälten, som tidigare anklagats för både sexism och rasism, till en socialt medveten ”svensk” som engagerar sig för jämställdhet och miljön samtidigt som han kämpar mot Apartheid och beväpnar anti-koloniala befrielserörelser. Allt i linje med svensk samhällsdebatt och regeringens utrikespolitiska inriktning under samma tid.

I klippet ser du forskaren Robert Aman berätta om vad han upptäckte efter att ha läst om alla fantomentidningar från 60-, 70- och 80-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.