Foto: TT/SVT

Farah Abadi och Jesper Rönndahl programleder Melodifestivalen 2023

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade SVT vilka som kommer leda Melodifestivalen 2023. Det blir Farah Abadi som återvänder – som programledare den här gången. Med sig på scen har hon komikern Jesper Rönndahl.

I Melodifestivalen 2022 var Farah Abadi bisittare till programledaren Oscar Zia, men nu tar hon sig an uppdraget själv. Även om det var Farah Abadis första Melodifestival i rutan har hon flera år av erfarenhet som programledande i ryggen.

Hon leder bland annat frågesporten ”1 mot Sverige” i SVT med Babben Larsson och Erik Ekstrand, och har varit programledare i Sveriges radio i tio år. På Kristallgalan 2022 var hon nominerad till årets kvinnliga programledare.

Programledare och bisittare

Att ha en komiker till bisittare har tidigare varit ett vinnande koncept för Melodifestivalen. Nästa år blir det alltså ståuppkomikern och programledaren Jesper Rönndahl. Han har tidigare varit programledare för ”Svenska nyheter” i SVT, och både tävlat i och vunnit ”På spåret” med Elisabeth Höglund.

– Det här är det största tv-program jag gjort, och det är såklart svinspännande. Jag har ju inte direkt utmärkt mig som en musikkille, så min roll är väl mer att hålla styr på alltihop – och att vara rolig. Eller, så tror jag att de har tänkt i alla fall? Hur som helst så känns det oerhört tryggt och glatt och skoj att få lov att ha Farah vid min sida, säger Jesper Rönndahl.

Tillbaka på turné

Melodifestivalen 2023 blir den 63:e upplagan av tävlingen. De senaste två åren har alla deltävlingar hållits i Stockholm i stället för att tävlingen åker på turné på grund av rådande pandemiläge. Farah Abadi och Jesper Rönndahl kommer dock få packa paljettplaggen och åka ut i landet, för nästa år är turnén tillbaka.

Den första deltävlingen hålls i Göteborg den 4 februari 2023. Efter det kommer tävlingen till Linköping, Lidköping, Malmö och Örnsköldsvik. Finalen kommer äga rum den 11 mars, som vanligt i Friends arena strax utanför Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.