Peace & Love i Borlänge uppger att färre sexualbrott anmälts i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Färre anmälda sexbrott på festivaler i år

Uppdaterad
Publicerad

2016 och 2017 anmäldes ett stort antal sexualbrott på svenska musikfestivaler. Festivalen Bråvalla hade så stora problem att man 2018 uppgav att sexuella ofredanden var skälet till att man lade ner. Men i år uppger sex musikfestivaler för Sveriges Radios Kulturnytt att antalet anmälningar minskat.

Härnösands stadsfestival, Putte i Parken, Brännbollsyran, Eksjö Stadsfest, Peace & Love och Storsjöyran uppger alla för Sveriges Radios Kulturnytt att anmälningarna om sexualbrott minskat i år jämfört med 2018.

Andreas Welin, polisens nationella samordnare för trygga och säkra arrangemang delar bilden av att festivalerna tagit tag i problemet och tror att den stora mediauppmärksamheten kan ha spelat in.

– Nu gav man lite ljus på problematiken och just den här brottsligheten och då kommer det också upp till ytan vilket gjorde att folk började anmäla det här brottet, säger han till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.