Foto: TT

Allt färre läser fysiska böcker

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett starkt år för den digitala boken, medan försäljningen av den fysiska boken har dalat. Det visar rapporten Svenskarna och Internet 2020 från Internetstiftelsen.

Pappersböckernas popularitet har minskat med 5 procentenheter sedan 2019, medan de digitala böckerna i stället har ökat med 6 procentenheter, skriver Svensk Bokhandel utifrån rapporten Svenskarna och Internet 2020, gjord av organisationen Internetstiftelsen.

Fysiska boken fortfarande populär

Samtidigt har den fysiska boken fortfarande en stark ställning jämfört med de digitala böckerna.

83 procent av svenskarna har läst pappersböcker under året, medan 47 procent har läst eller lyssnat på digitala böcker.

I den kategorin är det ljudböcker som är mest populärt, 38 procent av svenskarna har lyssnat på ljudböcker i år, vilket är en ökning med 5 procentenheter sedan i fjol. E-bokläsandet har ökat från 28 procent 2019 till 30 procent i år.

Minskar även bland pensionärer

Det är främst bland de som arbetar som konsumtionen av digitala böcker har ökat, 53 procent av dem har tagit del av digitala böcker medan 82 procent har tagit del av pappersböcker, jämfört med 86 procent 2019.

44 procent av de arbetande har lyssnat på ljudböcker och 32 procent har läst e-böcker. Men i kategorin studenter är förhållandet det motsatta.

Även bland pensionärer har läsandet av pappersböcker minskat, från 93 till 86 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.