Så blev feminismen fokus i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Ida Östenson (#fatta) och Maria Ludvigson (SvD) möttes i en debatt på SVT:s scen.

Vare sig de vill det eller inte har partierna varit tvungna att ta ställning till den. Feminismen har präglat årets politikervecka i Almedalen.

När Maria Ludvigsson och Ida Östenson möttes på SVT:s scen i Almedalen i förmiddags gav de olika beskrivningar av hur den feministiska rörelsen i Almedalen ser ut.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

– De feministiska frågorna som är begränsade till Gudrun Schyman har fått mer plats än tidigare. Men den feministiska debatten är ganska bred och den har inte synts i sin helhet här, säger Maria Ludvigson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Varför inte då?

– Om man förklarar motsättningar i samhället med att män gör si eller kvinnor så, så blir det mer slagkraftigt, menar hon.

Borgerlig walk over?

Innebär det att den borgerliga feminismen i sådana fall lämnat walk over?

– Jag vet inte. Men om det är så har även Socialdemokraterna gjort det. De etablerade partierna har liksom kört på, säger Maria Ludvigson.

”Nya röster får komma till tals”

Tidigare i veckan drog kampanjen #fatta, som arbetar mot sexuellt våld, en publik på 500 personer. Ida Östenson är en av grundarna och för henne har det viktigaste i Almedalen handlat om de nya former som hon menar att politiken tar sig i dag.

– Tidigare har det funnits plattformar inom partipolitiken men nu finns andra kanaler, som #fatta. Vi har inte haft en krona. Nu får nya röster får komma till tals med genvägar in i politiken, säger hon.

När Fatta Man kom sade projektledaren Svante Tidholm att det är kulturen som tillåter sexuellt våld. Hur förändrar man en hel kultur?

– Våldtäktskulturen handlar om alltifrån mediernas rubriksättningar, vilka vi väljer att lyfta upp – är det offret eller förövaren? I musikvideor finns slutshaming och bitches and hoes. I politiken talar man om att få tjejer att kunna sätta gränser och säga nej.

– Det gör det till tjejernas ansvar, istället för att lägga ansvaret där det bör höra hemma. Att lägga resurser på att få män att tala om de här frågorna. Allt det här blir en våldtäktskultur, säger hon.

Istället vill Ida Östenson se en samtyckeskultur.

– Att prata om och synliggöra den kultur vi har i dag är steg ett. Sedan finns det organisationer som Crossing borders och Fattakampanjen som ger verktyg för hur vi kan komma därifrån.

Hur mycket beror feminismens framgångar i år på att medierna uppmärksammar frågan?

– Medierna har jättestor makt och går hand i hand med politiken. Nu har medierna äntligen börjat skriva om de friande våldtäktsdomarna.

Men det handlar inte bara om medias ämnesval, enligt Ida Östenson.

– Feminismen finns hela tiden och det handlar om en mångårig kamp av väldigt många människor som kämpat, säger Ida Östenson.

Antiteser

Under debatten på SVT-scenen framfördes också idén om att Feministiskt initiativs framgångar är en spegelbild av framgångarna för SD, att de är varandras antites. Men det är inte en bild som Maria Ludvigson håller med om.

– Jag fattar inte den bilden. De främlingsfientliga krafternas antites är för mig de liberala krafterna i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Mer i ämnet