Ukrainsk polis griper en Femenaktivist som protesterar mot den ryska presidenten Vladimir Putin. Foto: Scanpix.

Ny dokumentär om Femen upprör

Uppdaterad
Publicerad

En dokumentär om den ukrainska Femengruppen pekar ut en manlig ledare som toppstyr de kvinnliga aktivisterna.

Filmen som gjorts av australiska Kitty Green avslöjar en man vid namn Victor Svyatski som hjärnan bakom den ukrainska Femengruppen, skriver The Independent.

I filmen uppger Green att Svyatski inte bara har grundat Femen utan också har valt ut de snyggaste tjejerna för att utföra aktionerna. Kvinnorna ska ha hamnat i en beroendeställning gentemot mannen, som sägs beskriver tjejerna som ”svaga”.

Femen

Och Kitty Green menar att Svyatski behandlar kvinnorna i Femen på ett brutalt sätt:

– Han skriker åt dem och kallade dem ”bitches”, säger hon till tidningen.

Femenaktivist håller inte med

Men en av kvinnorna i Femengruppen, Inna Shevchenko, svarar nu i The Independent att filmen är hårt vinklad och bara göder kritiken mot gruppen.

Hon skriver att Svyatski inte var den ukrainska gruppens grundare men att han var dess ledare under en tid.

”Men jag insåg att patriarkatet inte fanns utanför oss, utan rakt framför oss. Och att vår globala kamp mot patriarkatet måste börja med våra privatliv.”

Därför begav hon sig till Frankrike och startade nya Femennätverk med kvinnor från både nordafrikanska och europeiska länder.

”Förenklande nyhet”

Ledarskribenten Sanna Rayman hyllade Femen i SvD efter att ha hört bland annat den egyptiska bloggaren Aliaa Magda Elmahdy tala om sitt feministiska engagemang och medverkan i nätverket Femen.

Och Sanna Rayman har i sociala medier reagerat kraftigt på påståendena om den manlige ledaren i Ukraina.

– Det är en förenklande nyhet som nu sprids av alla som avskytt Femen redan från början, skriver hon i ett mejl till Kulturnyheterna.

”Handlar om personliga relationer”

– Vad jag förstår så är det här en ganska specifik problematik i Ukraina – något som i grund och botten handlar om personliga relationer i några av kärntrupperna som var studiekamrater där mannen ingick.

– Jag kan heller inte riktigt se hur skildringen av dessa spänningar i Femen Ukraina egentligen förändrar budskapet vid enskilda aktioner, säger hon.

Kitty Greens ”Ukraine is not a brothel” premiärvisades på Venedigs filmfestival.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femen

Mer i ämnet