Åtal efter barbröstad protest vid moské

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor åtalas för förargelseväckande beteende efter att ha protesterat barbröstade i moskén på Södermalm i Stockholm.

Det var i slutet av juni som tre kvinnor tog sig till moskén vid Björns trädgård på Södermalm i Stockholm. Med slagord som ”Min kropp tillhör mig, inte någons heder” skrivna på sina nakna överkroppar klev de innanför dörrarna och genomförde sin protest.

Nu åtalas två av kvinnorna, 40 respektive 21 år gamla, för förargelseväckande beteende, enligt ett dokument som nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Femen

Fördes snabbt bort

Protesten genomfördes i samband med årsdagen för den före detta egyptiske presidenten Muhammad Mursis tillträde. Polispatruller kallades omedelbart till platsen och kvinnorna greps. På väg ut till polisbilen fortsatte de att ropa ”Ingen Sharia!” och ”Social frihet nu!”

– Vi stödjer alla som står upp mot Muslimska brödraskapet, den tilltagande islamiseringen och de starkare sharialagarna som införts sedan den arabiska våren, sade en av kvinnorna till SVT efter protesten.

Kända för polisen

Femen, som beskriver sig som radikalfeminister, bildades i Ukraina 2008. Medlemmar ur gruppen har vid flera tillfällen skapat rubriker med sina protester.

Bland annat dömdes tre kvinnor till fängelse efter att ha protesterat mot islam i Tunisiens huvudstad Tuni. De bad senare om ursäkt och blev frisläppta.

Senaste demonstrationen i Sverige inträffade i början av augusti då flera medlemmar protesterade utanför ryska ambassaden i Stockholm mot Rysslands nya lagstiftning som diskriminerar homosexuella. Vid det tillfället greps två personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femen

Mer i ämnet