I videon kan du se en bit ur programmet som kritiseras.

Karin Dreijer nobbar dokumentär efter Svenska nyheter-inslag

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Karin Dreijer tackar nej till en planerad dokumentärserie i SVT efter ett inslag om bland annat transvården i humorprogrammet Svenska nyheter. ”Programmet är helt fruktansvärt vidrigt”, skriver hen i ett mejl till SVT.

Artisten Karin Dreijer, även känd som Fever Ray har tackat nej till att medverka i dokumentärserien Nordic beats på SVT på grund av ett inslag i satirprogrammet Svenska nyheter. I inslaget, som sändes förra fredagen, skämtar programledaren Kristoffer Appelquist om könsdysfori, stopphormoner och transvården.

På sociala medier har många kritiserat programmet, som man menar sparkar på en utsatt grupp och gör narr av unga transpersoner. I tidningen QX frågar sig Edward Summanen ”Varför SVT väljer att häckla barn som är trans?” och kallar programmet elakt, okunnigt och smaklöst.

Karin Dreijer: ”SVT Borde skämmas”

Artisten Karin Dreijer är en annan av dem som reagerat. På fredagen skickade hen ett mejl till SVT, där hen förklarade att hen inte längre ville medverka i dokumentärserien efter att ha sett Svenska nyheter.

Dreijer anklagar SVT och programledaren Kristoffer Appelquist för transfobi, då Appelquist bland annat skämtat om suicid bland barn med könsdysfori.

”Ni har valt att sända ett program som sparkar nedåt på en grupp barn som är bland de mest utsatta i vårt samhälle. Det är för mig helt obegripligt. (...) De som släppt igenom detta borde skämmas”, skriver hen.

Kulturnyheterna har pratat med  Fredrik Norberg, projektledare på SVT Malmö, och projektansvarig för dokumentärserien Nordic Beats.

– Karin har tackat nej till att medverka i programmet. Men det skapar inte så stora problem, eftersom vi inte börjat spela in än. Vi får ta någon annan artist i stället, säger han.

Kulturnyheterna söker Svenska nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.