FHM: Antal deltagare i evenemang kan höjas till 500

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer Folkhälsomyndighetens remissyttrande på ändringar i det tillfälliga förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. FHM skriver att rekommenderat avstånd föreslås bli en meter och maxantalet tillåtna deltagare rekommenderas bli 500 personer till en början.

Regeringen har tidigare föreslagit att 50 persons-gränsen ska höjas, men att ett maxtak fortfarande bör finnas. Folkhälsomyndigheten föreslår nu i sitt remissyttrande att den övre gränsen åter ska kunna höjas till 500 personer i ett initialt skede.

Taket ska senare kunna höjas ”beroende på på utvecklingen av pandemin i landet och effekter av ändringen”, skriver FHM.

Regeringen föreslog ett avstånd på två meter, men FHM tror att en meter räcker. Avståndsförslaget baseras på att de droppar som sprider det nya coronaviruset ”faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter”, skriver FHM. Publiken ska för att kunna hålla avståndet sitta ner.

50-tak sedan i mars

Sedan mars 2020 har max 50 personer fått delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Den tillfälliga ändringen i ordningslagen har upprört kulturarbetare och artister i och med att 50-gränsen inte har omfattat till exempel restauranger eller köpcentrum.

Folkhälsomyndigheten anser även att taket på 500 inte endast ska omfatta publik, som nu, utan det totala antalet personer som deltar i en sammankomst. Om en konsert ska hållas kommer alltså även musiker och scenarbetare räknas med och under en fotbollsmatch ska spelare och arenapersonal räknas med.

Problem i trafiken

Ett skäl till att större sammankomster förbjöds var att resandet till stora evenemang i sig är en smittorisk. FHM skriver att ”risken för trängsel i kollektivtrafiken i anslutning till en sammankomst är med ett stigande antal deltagare överhängande”.

En höjning från 500 personer till fler än så är endast möjlig ”om de epidemiologiska läget medger det”, skriver FHM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.