FHM: Ovaccinerade bör inte delta i evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 september lyfts de flesta restriktioner, men ovaccinerade bör fortsätta hålla avstånd, enligt Folkhälsomyndigheten. De bör inte heller gå ut och dansa eller gå på större evenemang.

Avståndsrestriktioner och publiktaken lyfts den 29 september, men ovaccinerade bör fortsätta hålla avstånd, enligt Folkhälsomyndigheten.

– I praktiken innebär det att ovaccinerade inte bör gå på större evenemang, som konserter eller teatrar. Det är olämpligt att gå ut och dansa eller besöka barer. Ovaccinerade bör anpassa sitt privata umgänge och undvika större privata tillställningar, i synnerhet sådana där äldre deltar, säger Johan Carlson, generaldirektör.

Men råden kommer helt och hållet baseras på frivillighet.

– Jag förutsätter att människor nu tar sitt ansvar och går och vaccinerar sig. Väljer man att inte göra det måste man uppträda ansvarsfullt, säger Johan Carlson.

Vaccinpass utreds

Den 7 september, när regeringen meddelade att restriktionerna skulle tas bort, sade man även att man utreder frågan och vaccinationspass. Frågan är skickad på remiss och skulle då gälla större evenemang och det skulle vara samma pass som används inom EU.

Tanken är att säkra upp för att begränsa smittspridning under de allra största evenemangen.

Lena Hallengren sade då att tanken är att vaccinpassen inte ska behövas.

– Frågan kommer att remitteras för att kunna användas vid större sammankomster, men tanken är att de inte ska behöva användas, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.