Francois Ozon tilldelades en Silverbjörn på filmfestivalen i Berlin. Foto: Odd Andersen/AFP/TT

Film om katolsk pedofilskandal får visas på franska biografer

Uppdaterad
Publicerad

Franska filmen Grâce à dieu skildrar en pedofilskandal i franska Lyon. Men den präst som står anklagad för övergreppen har försökt stoppa filmens premiär i landet. Under måndagen beslutades dock i domstol att filmen ska få gå upp på bio i landet.

Grâce à dieu visades nyligen på Berlins filmfestival och tilldelades så sent som i helgen juryns Silverbjörn på festivalen. Men filmen har under den senaste tiden omgetts av viss osäkerhet rörande om den faktiskt skulle få visas på franska biografer, rapporterar Kulturnytt

Filmen, som regisserats av François Ozon, bygger på en verklig historia och handlar om ett antal män som i unga år utsatts för sexuella övergrepp av en katolsk präst i Lyon, något som har skakat om katolska kyrkan i Frankrike.

Står inför rätta

Filmen skildrar hur männen försöker få hjälp av ärkebiskopen i Lyon för att få prästen avsatt men utan resultat. Såväl prästen som ärkebiskopen står nu inför rätta, den senare för att han inte agerade på anklagelserna.

Den utpekade prästen har dock motsatt sig filmen och velat skjuta upp premiären i Frankrike tills efter rättegången. Det med hänvisning till att han är oskyldig tills dom fallit. Men under måndagen fastslog en civilrättslig domstol i Paris att låta filmen gå upp på franska biografer.

Domen mot den ärkebiskopen och den utpekade prästen väntas komma i mars, respektive senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.