Bah Kuhnke: ”Ytterligare investeringar i svensk film”

Uppdaterad
Publicerad

Mer pengar till digitaliseringen av filmarvet och ett slopande av avgifterna som filmdistributörer betalar för att få sin film åldersgranskad. Det här föreslår regeringen i sin kommande budget, som också innehåller en satsning på 20 miljoner i ökat filmstöd, men först efter valet 2018.

– I den kommande budgeten så gör vi ytterligare investeringar i den svenska filmen, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

I sitt förslag till budgeten vill regeringen satsa på tre frågor som berör svensk filmproduktion.

Höstbudgeten 2016

Granskningsavgifter slopas

Under 2017 vill regeringen avskaffa de så kallade granskningsavgifterna som filmdistributörer måste betala Statens medieråd för att sätta åldersgränser. Förslaget kommer att minska distributörernas kostnader med 3 till 4 miljoner kronor per år, enligt regeringen.

– För små producenter har avgiften som man har varit tvungen att betala för att få sin film granskad varit ett hinder i själva processen att få ut filmen. Nu kommer vi få tillgång till fler filmer. Det kommer också sannolikt att produceras fler filmer därför att man inte behöver räkna med den avgiften i sina kalkyler, säger Alice Bah Kuhnke.  

Mer pengar till digitalisering

Regeringen vill också skjuta till 2,5 miljoner kronor till de 40 miljoner som Svenska Filminstitutet, SFI, fick 2014 för att digitalisera gamla filmer. Att föra över alla de 2.600 långfilmer och 6.000 kortfilmer som finns i Filminstitutets arkiv till digitalt format skulle enligt SFI kosta 300 miljoner kronor. Så frågan är varför Filminstitutet inte får en stor engångssumma på en gång.

– Vi ser att vi behöver göra en intensiv satsning nu under de kommande åren för att sen kunna se var vi står. Vilka ytterligare resurser krävs? Eller har vi kommit dit vi tycker att vi ska vara?, säger Alice Bah Kuhnke.  

Ökat stöd till filmer

Slutligen föreslår regeringen en satsning på 20 miljoner kronor i filmstöd, men den satsningen kommer först 2019, och i fall regeringen får väljarnas förtroende.  

– Svensk film kräver långsiktighet också i vilka medel som finns för de som gör filmen. Då är det viktigt att vi nu öronmärker de medel som vi har att fördela för 2019 så att man vet att om vi är regering då kommer vi att fortsätta finansiera den svenska filmen.

Filmkritiker: ”Strössel”

Filmavtalet, som sedan 1963 styrt hur statliga filmstödet till filmbranschen sett ut försvinner till nyår. Regeringens olika förslag i dag kommer inte att stilla den oro som finns i branschen inför det nya systemet, säger filmkritikern Fredrik Sahlin.

– Det är bra förslag alla tre, det här är områden där det absolut behövs pengar. Men på det stora hela så tycker jag att man får se det här som en slags ”strössel”, för branschen är ju mycket orolig för det kommande paradigmskiftet som inträffar redan efter nyår. Man tycker inte att man ser politiken framför sig även fast den snart ska komma igång så har man inte dess konturer klara för sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet