Finansministern Magdalena Andersson (S) och Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt. Foto: TT

Här hettar det till mellan SD och finansministern

Uppdaterad
Publicerad

Finansministern anklagar Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt för att svika vallöften om skolan och pensioner – i utbyte mot att få frottera sig med näringslivet. ”Då är det viktigare att få komma in i finrummen”, säger Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) gick till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna under riksdagens debatt om höstbudgeten. Det startade med att Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt frågade finansministern varför regeringen inte satsar på bättre villkor för pensionärer.

– 800.000 äldre svenskar är i dag på ett eller annat sätt beroende av garantipension. En kvarts miljon gamla svenskar lever under EU:s fattigdomsgräns. Det är ovärdigt Sverige. Min fråga är väldigt enkel. Varför riktar regeringen inga som helst satsningar för att stärka garantipensionen, sade han.

Höstbudgeten 2016

”Uppvaktad av näringslivet”

Magdalena Andersson kontrade med de 10 extra miljarderna som är vikta till Sveriges kommuner och landsting, att bostadstillägget för pensioner har höjts samt att regeringen har avskaffat pensionärsskatten för de som har lägst pension. Sedan påpekade hon att SD tidigare hade röstat nej till sänkt pensionärsskatt.

– Det är bara ytterligare ett exempel på Sverigedemokraternas flexibla inställning till sina vallöften. Ett annat exempel är vinster i skolan, där Sverigedemokraterna sade till sina väljare att man inte ville ha vinst i skolan. Men sedan efter att Oscar Sjöstedt hade blivit uppvaktad av näringslivet, fått komma in i finrummet och frottera sig med näringslivsetablissemanget, då spelade det ingen roll längre vad man hade lovat väljare. Då var det viktigare att vara kompis med näringslivsetablissemanget, sade Magdalena Andersson.

Hon menar att samma sak gäller offentlig upphandling.

– Även där blir Oscar Sjöstedt uppvaktad av näringslivsetablissemanget och då spelar det ingen roll vad han har stått i riksdagens kammare och sagt. Då är det viktigare att vara kompis med näringslivsledare och få komma in i finrummen än att stå upp för svenska löntagares rättighet till att ha rimliga löner och svenska företags möjlighet att konkurrera.

”Ansvarslös politik”

Oscar Sjöstedt svarade med att en ogift garantipensionär har 7.952 kronor i månaden och att han vill höja den summan med åtminstone 10 procent.

– Egentligen hade det behövts ännu större höjningar, men med tanke på att vi har en regering som har fört en ansvarslös ekonomisk politik så har vi ett väldigt begränsat budgetutrymme. Inom loppet av maximalt fyra år, allra senast till 2020, är det min ambition att helt utradera den orättfärdiga skatteklyftan mellan pensionär och löntagare som regeringen alltså inte mäktat med trots att finansministern påstår det, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet