Ylva Yngveson är privatekonomisk analytiker och har ett förflutet inom Swedbank. Foto: pronorna.se

Läs chatten med Ylva Yngveson

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomen Ylva Yngveson chattande med användarna på svtnyheter.se. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Minna: Kommer denna budget att påverka räntorna?

Ylva Yngveson: Hej Minna!

Höstbudgeten 2016

Visserligen höjs en del skatter på konsumtion, men samtidigt sänks t.ex. momsen på en del tjänster så min slutsats är att inflationen inte påverkas märkbart och därmed inte räntorna.

Maud Säfströmer: När ska vi pensionärer få ta del av budgeten, jobbat sen 16 år och har 8.800 kr i månaden fattig pensionär ?

Andreas Liebermann / Moderator : Hej Maud. Den här frågan bör du ställa till dina politiker.

Stigbergets: Skatten på sprit höjs med 1 procent och på övriga alkoholdrycker med 4 procent. Innebär det att Skattesats/liter och volymprocent för starköl går från 1,94 SEK till 2,0176 SEK? Påverkar det här Systembolagets och/eller krogens priser?

Ylva Yngveson: Hej! Jag utgår från att det påverkar pris till konsument. På Systembolaget blir det säkert en ändring direkt. Men skattehöjningarna rör sig om enbart 1-2 kr per liter så det borde inte bli någon större höjning om man inte passar på, på krogen.

Bo Andersson: Varför lånar man i en högkonjuktur?

Ylva Yngveson: Hej Bo! Ja, det kan vara en befogad fråga. Det är väl då som man (=regeringen) borde lägga undan för sämre konjunkturer. Nu finns det obalanser i ekonomin, eftersatta investeringar sedan tidigare och annat som kan vara en anledning till att man inte vill strama åt utan öka aktiviteten. Dessutom ger den högkonjunktur vi har inte tillräcklig effekt på inflationen. Politikerna har olika syn på vad man borde göra i den här situationen, som du säkert hör genom olika intervjuer idag.

Elias: Varför fler flyktingar ? räcker inte de vi tagit emot och blir över ?

Andreas Liebermann / Moderator: Hej. Den frågan bör du ställa till politikerna. Det är inte en fråga som Ylva ska besvara.

Västerbottning: Hur påverkas de med fattig sjukpension-vi har fått sänkt flera år?

Ylva Yngveson: Hej! Det är garantinivån som höjs. Ger som mest 187 kr mer per månad enl regeringen. Men man kanske borde ha sett över hur ersättningarna räknas upp år efter år. Den är enbart inflationsskyddad, vilket också inneburit sänkningar när inflationen legat på minus. Det kan bli många år där man halkar efter löntagarnas utveckling.

Anne: Hej, arbetsgivare påtalar ständigt bristen på kompetens och oppositionen efterlyser enkla jobb. Vill arbetsgivare verkligen vara med och lösa arbetslösheten? De som ska pensioneras borde kunna vara med vid att handleda men då blir det väl för kostsamt för arbetsgivare. Journalister politiker ifrågasätt deras vilja till att ta ansvar. Nu läggs bara ansvar på arbetslösa. Det kan tas bort uppgifter från lärare ex. att dokumentera på sociala medier inte nödvändigt. Varför behövs assistenter här? Utbilda hellre för högre kompetens som efterlyses. Det krockar att det inte finns högre kompetens samtidigt som man vill ha enkla jobb till lägre löner. Vill oppositionen ha större klyftor?

Andreas Liebermann / Moderator: Hej Anne. Tack för dina synpunkter. Frågan du ställer är om oppositionen vill ha större klyftor. Den frågan bör du rikta till politikerna.

Ivrig pluggis: Kommer jag som student tjäna något på denna budget?

Ylva Yngveson: Hej! Rent pengamässigt finns inga förslag på ändringar inför 2017 för högskolestudenter.

Jocke: Rätt mycket av pengarna i budget verkar spenderas efter valet 2018? Är inte det konstigt man vet ju inte vilka som vinner valet då, hur funkar det?

Ylva Yngveson: Hej! Det är förstås en viljeinriktning eftersom både förslag och ev beslut kan rivas upp. En slags början till vallöfte?

Bitte: varför tar man inte och inför arvs- och förmögenhetsskatt istället för att sänka skiktet för statlig skatt. Är det verkligen sant att man kan få rotavdrag för ombyggnader som görs på fastigheter / bostäder som man har utomlands det skapar ju inte några jobb i Sverige.

Ylva Yngveson: Hej Bitte! Sådana skatter kan ge många andra konsekvenser som ibland leder till skatteplanering som inte är önskvärd. Ja, det går att få rot-avdrag för fastigheter utomlands. Läs mer på www.skatteverket.se

Ulla: Blir det någon förändring för mig som pensionär, mer än 150kr extra tandvårdsbidrag?

Ylva Yngveson: Hej Ulla! Nej, inget som direkt vänder sig till pensionärer. En förändring är förstås att även begränsade höjningen av skiktgränserna berör pensionärerna.

Ola: Man lovad i höstbudgeten 2015 att sänka skatten för pensionärerna & började med detta 2016, nu har man glömt sina löften igen, kan man inte lita på deras utfästelser, varför har man nu struntat i pensionärerna?

Andreas Liebermann / Moderator: Hej Ola. Pensionärernas skattesatser är en fråga som engagerar och berör. Men din fråga är riktad till politikerna och bör därför besvaras av dem. Ylva Yngveson medverkar i egenskap av ekonom.

Anhörig: Hej jag undrar om anhöriga måste hjälpa den som under den förra regeringen ställdes utanför sjukförsäkringen och förpassades till socialbidrag utan hjälp till vård. Har den gruppen någón hjälp av denna budget?

Ylva Yngveson: Hej Anne! Jag har inte kunnat finna något som berör det problemet.

Alex: Hej! Hur blir det för förtidspensionärer? Några förbättringar för den gruppen?

Ylva Yngveson: Hej Alex! De förändringar man föreslår handlar om höjning av garantinivån samt att bostadstillägg ska ge samma ersättningsgrad som för ålderspensionärer, dvs 95% i stället för 93% av bostadskostnaden. Dessutom skälig levnadsnivå ska höjas vid beräkning av det särskilda bostadstillägget man kan få utöver det vanliga.

Thorsten Schütte: Varför envisas man med att ha trafikförsäkringsskatten kvar? Den går ju inte till vård av trafikolycksoffer som ursprungligen planerat. Bättre då men en grön skatteväxling av en avskaffad trafikförsäkringsskatt mot höjd koldioxidskatt på fossila drivmedel!

Ylva Yngveson: Hej! Tja, den skatten som borgerliga regeringen införde 2007 har ju blivit kvar. Om den statliga inkomsten kan ha hjälpt olycksoffer generellt sett eller inte kan jag inte svara på. Jag kan hålla med om att det finns alltför snåriga skatteregler och specialbestämmelser. Det gör det komplicerat främst för alla inblandade företag.

Eva: Kommer de som går i pension vid 61 års ålder att få det bättre ekonomiskt?

Ylva Yngveson: Hej Eva! Om du menar om det finns något i budgeten som skulle påverka ålderspensionen så är det enda jag kan finna att tandvårdsbidraget fördubblas i åldern 65-74 år.

Mikael Carlsson: Hej! Jag undrar hur du personligen ser på budgeten. Vad tycker du är bra? Mindre bra?

Ylva Yngveson: Hej! Med viss tveksamhet tycker jag att det är bra att stötta dem som har svag ekonomi. Det vore bättre om systemen var mer följsamma till löneutveckling och kostnadsutveckling än det är idag, med fasta belopp. Förbättrad RUT, sänkt moms på vissa tjänster är positivt. Att skiktgränserna inte höjs fullt ut enligt lag är ett problem då fler kommer upp i högre marginalskattenivå. Att man inte sänker räntan på uppskov vid bostadsförsäljning tror jag är ett misstag när man tar bort taket. Höjning av bidrag för adoption är positivt.

Siw Andersson: Det verkar som om regeringen inte satsar på pensionärerna utan på invandrarna, stämmer det?

Ylva Yngveson: Hej! Det finns inga förslag för pensionärerna direkt. Satsningar görs för att få fler in på arbetsmarknaden (om de hjälper vet jag inte). Om det blir fler sysselsatta är det positivt i långa loppet för pensionerna.

Eva: De ungdomar som inte klarat gymnasiet, kommer de att kunna gå kunskapslyftet? Eller gäller det bara invandrare?

Ylva Yngveson: Hej Eva! Jag har inte granskat kunskapslyftet i detalj, men antar att det gäller långtidsarbetslösa oavsett bakgrund.

Viola: Höjs bostadstillägget för pensionärer?

Ylva Yngveson: Hej Viola!  Det finns inget förslag om höjt bostadstillägg för ålderspensionärer, bara att de som har sjukersättning (tid. förtidspension) ska kunna få samma nivå som ålderspensionärer får.

Eva: Varför måste vi låna pengar, när staten har så mycke pengar i skattekistan.? eller är de pengarna slut?

Ylva Yngveson: Hej! Det är en fråga som har politisk bäring. Det borde vara så att pengar sparas i goda tider. Men det finns obalanser och eftersatta investeringar som kan motivera satsningar. Märkligt nog att vi inte har högre inflation i högkonjunkturläget. I sådant fall hade vi nog sett andra åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet