Jacob Frössén och Anastasia Kirillova. Foto: Privat

De första Malik-stipendierna utdelade

Uppdaterad
Publicerad

Filmstipendiet i filmskaparen Malik Bendjellouls ära har fått sina första stipendiater: Jacob Frössén och Anastasia Kirillova.

Dokumentärfilmsregissören Malik Bendjelloul vann en Oscar för sin debutfilm ”Searching for Sugar Man” om musikern Sixto Rodriguez. 2014 gick Malik Bendjelloul bort. Ett år senare instiftades en minnesfond i hans namn samt ett filmstipendium med parollen ”Kreativitet, det goda berättandet och gör-det-själv-anda”.

Idag, den 14 september, på Maliks Bendjelloul födelsedag, delas stipendiet ut för första gången, och utdelas till två lovande dokumentärfilmare – Jacob Frössén och Anastasia Kirillova. De tilldelas 10 000 euro vardera.

”Det känns fantastiskt”

Till Kulturnyheterna säger Anastasia Kirillova som tilldelats stipendiet för hennes filmprojekt ”Bar Answer – the agents of troubled love” att det känns fantastiskt och att stipendiet kommer som ett jättebra första stöd för att fortsätta utveckla projektet

– Det känns fantastiskt! Känns som att mitt projekt fått ny energi, nytt liv! Det var perfekt!, säger Anastasia Kirillova.

”Stor ära”

Jacob Frössén tilldelas Malik-stipendiet för sitt filmprojekt om tankarna bakom trumtakten motorik som uppfanns i Düsseldorf på 1970-talet av den tyske Neu!-trummisen Klaus Dinger.

– Jag har aldrig fått något stipendium tidigare, sökt men aldrig fått. Så jag blev väldigt glad! Och det är en fin grej med tanke på var det kommer ifrån. Det känns som en stor ära att få det, säger Jacob Frössén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.