Drömmen om att åka till USA på en åsna

Uppdaterad
Publicerad

Att lämna krigsdrabbade Kurdistan och åka till Amerika på en åsna. Om den drömmen handlar Karzan Kaders långfilmsdebut, ”Bekas”, som har premiär idag.

Karzan Kader blev känd när han med dold kamera avslöjade krogdiskriminering utanför två Stockholmskrogar år 2004 – ett avslöjande som ledde till en hel del rubriker, men inga fällningar. Sedan dess har han utbildat sig till filmregissör.

Nu långfilmsdebuterar Karzan Kader med filmen ”Bekas”. Titeln, berättar Karzan Kader, kommer ifrån ett kurdiskt ord som beskriver en person helt utan familjeband, någon som är helt ensam på jorden.

– Kurdistan är uppdelat mellan fyra länder: Irak, Iran, Syrien och Turkiet. Det har alltid varit krig med något land. Många, många blev bekas.

”Bekas” är en kurdisk roadmovie med två föräldralösa bröder i centrum. De vill åka till USA och träffa Stålmannen. Filmen är inspelad på plats med lokala begåvningar utan tidigare filmerfarenhet. Karzan Kader är själv från Kurdistan, och den här historien bygger på hans eget liv.

– Pojkarna ser ”Superman”-filmen och tror att han finns på riktigt. När jag var liten såg jag Rambo. ”Wow, han är så stark och modig som går emot armén. Vi behöver honom här för att ta hand om Saddam”, tänkte jag.

Reporter i inslaget: Isak Klasson.

Foto och klippning: Andreas Hult.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer