Foto: Scanbox entertainment

”En akademisk form av underhållning”

Publicerad

Fredrik Sahlin är försiktigt positiv till Måns Månssons stilexperiment ”Hassel – Privatspanarna”

Saggig, sliten och lätt patetisk. Regissören Måns Månsson ger oss en diagnos på kommissarie Roland Hassel redan i inledningen när han låter honom ringa in till ”Ring P1”, rättshaveristernas Mecka i etern. Hassel är pensionerad, sorglig och sorgsen, besatt av det icke uppklarade Palme-mordet. Klagar hos Täppas över att belöningen trots 26 års inflation fortfarande bara är på 50 miljoner.

Hassel har inte mycket till liv, verkar inte ha något socialt umgänge att tala om och den tid han inte hasar omkring i sin lilla förortslägenhet tillbringar han med ett gäng andra inbilska privatspanare som när en infantil tro att de ska kunna lösa mordet på statsministern på egen hand. En stor del av filmen ägnas en påfrestande tafflig och tragikomisk rekonstruktion på plats på Sveavägen.

Mer är det inte. Det räcker ganska långt.

Den djupt egensinnige Månsson som följde Anders Björck i hälarna i torrt humoristiska ”H:r Landshövding” tar här äran av den gamle kommissarien som jagade bus i TV-rutan när Mikael ”Gunvald” Persbrandt fortfarande var förortshuligan.
Hassel var först in, han är också först ut. Gruvligt och slutgiltigt avpoletterad i denna film. Skådespelaren Lars-Erik Berenett som ÄR Hassel, som varit det sedan 1986, visste nog inte vad han gav sig in på. Författaren Olov Svedelid, som en gång skapade karaktären Hassel, roterar garanterat på högvarv i sin grav.

Som icke närmast sörjande, och tacksam mottagare av egenartade filmprojekt, kan man gotta sig lite metakritiskt åt de galet fula bilderna av usel VHS-kvalitet, den avväpnande bilden av svensk brottsfascination och det hobbyskådespelande justitierådet Göran Lambertz (absurt att han fick kritik för denna cameoinsats, det är uppenbarligen jaktsäsong på honom nu) men det är i ärlighetens namn mest en akademisk form av underhållning.

Måns Månsson sa på Svenska filminstitutets årliga samling för kommande höstfilm att han med ”Hassel – privatspanarna” har kidnappat en känd svensk polisserie, bara för att dekonstruera och lägga ned den (något av en kulturell hjälteinsats) och uppmanade sina närvarande regikollegor att göra detsamma med någon annan populär filmpolis.

Bäva månde Beck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet