Peter Birro, Jonas Holmberg och Ellen Tejle är några av personerna som uttalar sig om SF Studios-granskningen i sociala medier. Foto: TT/Isabell Höjman

Stöd i filmbranschen för Hannes Holm

Uppdaterad
Publicerad

Chefer, kritiker och manusförfattare uttalar sitt stöd för Hannes Holm och Lars Blomgren, som vågade berätta om SF Studios i Kulturnyheternas granskning av filmjätten.

Filmbudgetar som hamnar i egna fickor, avhopp från företaget och lyxfester på tvivelaktiga nattklubbar och lyxbåtar. Många reagerar på uppgifterna om SF Studios lednings hantering av det anrika företaget.

Kulturnyheterna har pratat med ett tjugotal personer i granskningen av filmjätten. Men bara två av dem vill träda fram med namn i en bransch där SF Studios har en betydande maktposition: Regissören Hannes Holm och Lars Blomgren, vd för produktionsbolaget Filmlance, som ligger bakom tv-serien ”Bron”.

Kritiken mot SF Studios

– Vi får inte glömma bort att en stor del av budgeten är statliga pengar. Där finns det en moralisk aspekt. Det är samhället, det är våra pengar, det är vi som betalar in skatt, sa Hannes Holm till Kulturnyheterna angående att så mycket som 30 procent av filmbudgeten till ”En man som heter Ove” hamnade i SF Studios egna fickor.

Får stöd från branschen 

I sociala medier uttalar en lång rad personer i filmbranschen nu sitt stöd för de som klivit fram.

”Lyfter på hatten för Hannes Holm som vågar stå upp för kvalitet och anständighet i svensk film”, skriver manusförfattaren Peter Birro, som ligger bakom tv-serier som ”Upp till kamp” och ”Viva Hate”, samt filmer som ”Monica Z” och ”Snabba Cash II”.

”Fler modiga behöver träda fram och berätta om osundhet inom branschen, så att förändring kan ske!”, skriver Ellen Tejle, chef för biografen Bio Rio och en av personerna bakom ”A-märkning” för jämställd film.

Regeringen vill se handling

Även från politiskt håll kommer starka reaktioner. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger till Kulturnyheterna att uppgifterna om SF Studios är ”osmakliga” och kräver handling. Svenska Filminsitutets vd Anna Serner lovar att man nu ska se över sina regler.

”Dags för TRANSPARANS när det gäller hur det skattefinansierade filmstödet används”, säger Pia Gradvall, manusförfattare och ordförande för Sveriges Dramatikerförbund.

”Jävlar, Hannes Holm lägger inte fingrarna emellan i sin kritik av SF-vd:n Jonas Fors”, skriver Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs Filmfestival.

”Applåd till Hannes Holm som vågar tala när andra varit tysta”, säger Jan Gradvall, kulturjournalist och musikkritiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet