Babak Yousefi och Simon Garshaseb spelar dumsnälla kriminella. Foto: Svt

Filmrecension: Cykelbud och rappare kaosar i småroliga Snälla kriminella

Publicerad

Snälla kriminella är en skönt lättsam distraktion som aldrig tappar tempo. Kristoffer Viita har sett en svensk töntkomedi och hittar kopplingar till såväl rapparen Yasin som samtidens kroppspositivism.

Cykelbudet Sasan har skrapat ihop sina sista slantar och köpt en förlovningsring till sin girlboss-flickvän Nellan. Tyvärr blir hans planer grusade när han får sin cykel stulen av den misslyckade rapparen Baboo som försöker få musikkarriären att lyfta genom att begå brott som han hoppas ska resultera i så kallad ”street cred”.

Händelsen sätter igång en kedjereaktion där Sasans mesiga misslyckanden gör att hans flickvän bedrar honom med komikern Johan Glans (som spelar sig själv) i en förnedrande och flabbvänlig scen. Dessutom har Sasans hund Janne blivit sjuk och behöver en dyr operation. Sasan ser ingen annan utväg än att slå sig ihop med Baboo för att tjäna snabba pengar på brott. Problemet är förstås att de båda är för snälla, och framförallt för dumma, för att vara kriminella.

Upplägget är snarlikt SVT:s komediserie Streams, där karaktären Lilla Al-Fadji försökte slå igenom som manager på den nya svenska hiphopscenen genom att coacha en vit medelklasskille som poserade som gangster. Serien, där den kontroversielle rapparen Yasin medverkade i en mindre roll, har plockats ned från SVT Play. Vilket är synd, då den är bättre och roligare än Snälla kriminella.

Det finns också likheter med Netflix nya actionspäckade (och stundtals mästerliga) version av Snabba cash. Det är nästan lättare att föreställa sig Snälla kriminella som en mörk thriller om klassklyftor, där Sasans gig-jobbande och Baboos naiva musikdrömmar krossas i ett Stockholm som snart är för dyrt för andra än överklassen och gängen som tjänar pengar på deras drogvanor.

Det skämtas om hur Baboos mixtape används som bevisföring av polisen, något som knyter an till den senaste tidens gangstarap-debatt om att skilja på verk och person, men humorn är ofta mer trams än satir. En medelväg som inte känns för farlig.

I sin jakt på pengar jagas den odynamiska duon Sasan och Baboo av ett identitetspolitiskt gatugäng på Segways, kallade ”Sons of Segway”, som är noga med sitt klimatavtryck och avrättar de medlemmar som inte äter vegetariskt. I en liknande blinkning till dagens kroppspositivism får polisen en utskällning av sin chef: ”Har ni kallat någon tjockis? Maggan på HR har varit utbränd i två år och precis kommit tillbaka på 25% och ni ger henne den här bajsmackan?”

Skojigt, men skämten om en överdrivet kränkt samtid blir efter en tid något utslitna.

Det är inget fel på den komiska tajmingen från skådespelarna och den småbisarra handlingen lockar absolut till flera skratt. De lågbudgeterade actionscenerna är däremot inte lika imponerande. Ändå är Snälla kriminella en skönt lättsam distraktion som aldrig tappar tempo.

Premiär på SVT Play 30 april.

Betyg: 3
Regi: Sara Young
Manus: Simon Garshasebi, Johan Wiman, Sara Young, Babak Yousefi
I rollerna: Simon Garshasebi, Babak Yousefi, Johan Glans m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet