Solflickan fixar fint väder i Weathering with you. Foto: Triart

Filmrecension: Animerad väderpanik i Weathering with you

Publicerad

Ödesmättat och otroligt vackert men det är oklart vad filmmakarna egentligen vill säga med det ihållande regnet. Kulturnyheternas filmkritiker Sofia Olsson kan ändå relatera till väderpaniken i Weathering with you.

Varför regnar det hela tiden? Är det människan som skapat obalans eller är det naturen som tar tillbaka det som en gång var? 

I Makoto Shinkais Weathering with you är klimatkrisen ett faktum. Det har regnat oavbrutet i tre månader när sextonårige rymlingen Hodaka kommer till Tokyo. Storstan är råkall, hård och på dåligt humör. Regnet bara pågår, men vuxenvärlden gör inte mer åt saken än att muttra under ett paraply. 

Hodaka hittar så småningom ett udda sammanhang hos ett litet mediabolag som producerar textmaterial till tidningar som ”En dingding värld”. Genom sitt nya jobb kommer han i kontakt med vandringssägner och moderna legender om allsköns mystiska företeelser, till exempel ”solflickor” som kan få molnen att spricka upp. Hodaka träffar också en tjej som han blir förälskad i, den föräldralösa Hina som verkar bära på magiska väderrelaterade krafter. Krafter som kostar på. 

Shinkai gjorde dundersuccé med sin förra film Your Name där två ungdomar bytte kroppar. Även där spelade konstiga spratt från himlen stor roll och unga människor med känslorna på utsidan hamnade i trubbel. Weathering with you är lika slående vacker, men tyngre och mörkare. Här finns komiska inslag och värme, men det sabla regnet sätter en undergångsprägel på hela paketet med sitt hopplösa dånande. 

Väder har humör precis som människor, säger en gammal tandlös vis man som inte tycker att det ihållande regnet är något att tjafsa om. Himlen är mycket djupare än havet och kan rymma hela ekosystem som alla vi fåfänga typer nere på jorden inte har en susning om.

Det är lätt att relatera till väderpanik, och ska man tro Shinkai pratar Tokyobor lika mycket om väder som svenskar och blir lika glada när det spricker upp. Däremot är det oklart vad Weathering with you vill säga med det ihållande regnet. I intervjuer med Shinkai är han tydlig med att det är en film som tar avstamp i klimatkatastrofen, men själva filmens budskap sticker iväg åt olika håll och i slutändan framstår de ledtrådar som kastats ut, som irrbloss.

Kanske spelar det ingen roll. Kanske vill Weathering with you bara skildra vuxenvärldens apati och svek mot kommande generationer.

En sak är säker: Störst av allt är Kärleken. Solflickors eventuella offer till himlens nyckfulla ekosystem övertrumfas av mellanmänskliga relationer. Tyvärr är det svårt för en ovan anime-tittare att ta till sig den spröda ungdomsförälskelsen på grund av det överspända känsloregistret där nervositet och genans tar sig uttryck i skrik och stora svettdroppar. Personligen har jag också svårt för soundtracket av rockbandet Radwimps, det kommer inte att åldras med värdighet.

Vad vädret betyder må vara oklart, men nog gör det sitt jobb för stämningen. Bilderna av ett regntugnt Tokyo där neonskyltarna speglas i varenda regndroppe och liksom rinner ut i blötan, allting rostar och gatuvimlet utgörs av tusentals paraplyer i ett evigt dunkel är ödesmättade och otroligt vackra. Weathering with you är en fröjd att titta på, även om jag önskar att den pågående katastrofen inte sjabblades bort. För nog skulle en mångmiljonstad som Tokyo ha större problem än lite dåligt humör om det aldrig slutade regna?

Betyg: 3
Manus och regi: Matoko Shinkai
Japanska röster: Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri m fl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet