Visa alla (3)
Visa alla (3)

Kvällens stora vinnare: The Nile Hilton Incident

Publicerad

”Sameblod” och ”The Nile Hilton incident” stod som kvällens vinnare när Guldbaggegalan avslutades. Den sistnämnda tog hem prestigepriset för bästa film medan förhandsfavoriten ”Borg” fick stå i skuggan. Galan präglades som väntat även av metoo och Tystnad tagning.

Nu har Sveriges främsta filmpriser delats ut. Den stora vinnaren blev Tarek Salehs The Nile Hilton Incident som tog hem fem guldbaggar – bland annat prestigepriset årets bästa film.

Amanda Kernells hyllade Sameblod fick fyra guldbaggar, däribland priset för bästa manus och det nyinstiftade guldbaggens publikpris. Ruben Östlunds Guldpalmsvinnare fick pris för bästa regi, och bästa foto.

Borg, som var nominerad i hela tio kategorier, tog hem två guldbaggar. Och storsäljaren Solsidan fick bara ett pris – för bästa mask/smink.

I ljuset av metoo

Förutom film, präglades galan av förra årets upprop mot sexuella trakasserier inom filmbranschen. Många gäster var klädda i svart, ett manifestationståg öppnade galan redan på röda mattan, och 50 av skådespelarna bakom #Tystnad tagning samlades på scenen för att tala om framtiden.

”Vi ska inte fnissa bort olämpliga skämt – vi ska bryta tystnaden så att världen förstår att konsekvenserna av sexuella trakasserier inte är tystnad. Sexism förpassas till museet som en dammig företeelse.” sa skådespelaren Ingela Olsson bland annat.

Programledare för galan var för sjätte året Petra Mede, som även hon kommenterade metoo, bland annat genom att demonstrera hur man kan tänka för att bättre avgöra om man får krama en annan person. Hon meddelade också att det var hennes sista år som programledare för galan.

SVT rapporterade · Guldbaggen2018

Uppropet #tystnadtagning i stor galamanifestation: 50 skådespelerskor intog scenen

SVT NyheterRedan på förhand hade det ryktats om en stor metoo-manifestation på årets Guldbaggegala: Måndagskvällens festligheter avbröts plötsligt när 50 kvinnliga skådespelare i uppropet #tystnadtagning intog scenen. Nu vill de inleda en väg framåt efter larmet om trakasserier i branschen.
14.56
Välkomna till Kulturnyheternas liverapportering från årets Guldbaggegala!
Vi kommer att rapportera hela kvällen och följa händelserna under årets svenska filmfest. 2018 har varit ett starkt år för landets filmbransch - Amanda Kernells hyllade långfilmsdebut Sameblod gavs högst recensionsindex av de svenska filmer som gick upp på vita duken under 2017 – följt av Ruben Östlunds The Square och Tarik Sahles The Nile Hilton Incident.
Stor uppmärksamhet har även det svenska skådespelaruppropet Tystnadtagning fått, där över 500 kvinnliga svenska skådespelare vittnade om övergrepp och trakasserier inom scenkonstvärlden. 
Nytt för i år är också att Guldbaggens publikpris för första gången kommer att delas ut, där publiken får rösta fram sin favorit bland årets filmskörd. Utmärkelsen ersätter Biopublikens pris, som har delats ut sedan 2007, men där kunde de svenska biobesökarna endast rösta på de tre mest sedda filmerna under året.
16.27

Flest nomineringar till Borg – Östlund: ”Det känns okej”

SVT NyheterFilmen om Björn Borg är storfavorit inför Guldbaggegalan. Med tio nomineringar slår den bland annat Amanda Kernells Sameblod och Ruben Östlunds The square – som prisats internationellt. – När något har blivit väldigt lyft internationellt så finns det en tendens att ”nu får det vara nog”, säger Östlund.
 
16.44
Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, på väg in till årets Guldbaggegala.
17.07
Galan startar klockan 18.47 i SVT play, men redan nu kan ni se ur gästerna anländer på röda mattan. Klockan 20.00 börjar galan i SVT1.
17.08
När galan är slut kan ni följa Kulturnyheternas sändning med vinnarintervjuer direkt i SVT1 och på SVT Play. Välkomna.
17.10

Kvinnliga skådespelare planerar aktion under Guldbaggegalan

SVT NyheterUnder årets Golden Globe-gala var de kvinnliga skådespelarna klädda i svart för att uppmärksamma höstens våg av avslöjanden om sexuella övergrepp i filmbranschen. Nu planerar de svenska kvinnliga skådespelarna en aktion under Guldbaggegalan nästa vecka. – #Tystnadtagning kommer att göra en aktion för att ta rörelsen vidare, berättar skådespelaren Moa Gammel för Kulturnyheterna.
 
17.12
Vi har fått indikationer på att uppropet #Tystnadtagning kommer att göra avtryck på kvällen. Både snart på röda mattan och under galan. Vi får se vad som händer. Hittills kan vi konstatera att många väljer att bära svart. Ett val som påminner om manifestationen under Golden globe-galan i USA.
17.14

Gala-glamour i sorgdräkt

SVT NyheterSom tidigare utlovat blev det de svarta kläderna som dominerade den röda mattan – ett ställningstagande mot sexuella trakasserier i film- och tv-branschen. Själva galan kom också att präglas av #metoo-rörelsen.
17.18
Våra kollegor Anna Hedenmo, Nike Nylander och Anders Holmberg går på röda mattan. De medverkar i kortfilmen Studio 5, om vad som händer i en nyhetsstudio mellan inslagen. Inte mycket, skulle det visa sig.

Alla vinnare Guldbaggen 2018

Visa

Bästa film

The Nile Hilton Incident (producent Kristina Åberg)

Bästa manus

Amanda Kernell för Sameblod

Bästa regi

Ruben Östlund för The Square

Bästa kvinnliga huvudroll

Lene Cecilia Sparrok för rollen som Elle Marja i Sameblod

Bästa manliga huvudroll

Fares Fares för rollen som Norredin i The Nile Hilton Incident

Bästa originalmusik

Peter von Poehl för Korparna

Bästa klipp

Anders Skov för Sameblod

Bästa ljud/ ljuddesign

Fredrik Jonsäter för The Nile Hilton Incident

Bästa originalmusik

Peter von Poehl för Korparna

Bästa mask/smink

Petra Cabbe för Solsidan

Bästa scenografi

The Nile Hilton Incident

Bästa kostym

Louize Nissen för The Nile Hilton Incident

Bästa visuella effekter

Torbjörn Olsson och Alex Hansson för Borg

Bästa kortfilm

Min börda, regi: Niki Lindroth von Bahr

Årets Gullspira

BUFF Filmfestival i Malmö

Bästa utländska film

The Salesman, regi: Asghar Farhadi

Årets nykomling

Rojda Sekersöz för sina insatser i Dröm vidare

Bästa dokumentärfilm

Silvana – väck mig när ni vaknat

Bästa kvinnliga biroll

Julia Kijowska för rollen som Agnieszka i Jordgubbslandet

Bästa manliga biroll

Stellan Skarsgård för rollen som Lennart Bergelin i Borg

Bästa foto

Fredrik Wenzel för The Square

Hedersbagge

Stig Björkman – författare, regissöre och filmkritiker

Guldbaggens publikpris

Sameblod, regi: Amanda Kernell

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbaggen 2018

Mer i ämnet