”The Nile Hilton Incident”, ”Borg” och ”Silvana – Väck mig när ni vaknat” är tre av filmhöstens svenska premiärer. Foto: Scanbox/Nordisk Film/TriArt

Här är den svenska filmhösten

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen presenterades den svenska filmhösten på Filmhuset i Stockholm.
En ovanlig presentation där flera av filmerna redan fått priser och fått stor internationell uppmärksamhet redan innan de gått upp på biograferna.

Ruben Östlunds ”The Square” vann guldpalmen i Cannes, filmen om Björn Borg inviger Toronto filmfestival, och ”The Nile Hilton Incident” har prisats på filmfestivalen i Sundance. Det var en ovanligt stark filmhöst som presenterades på Filmhuset i Stockholm under måndagen.

– Det var fantastiskt att vinna Sundance, men jag är faktiskt ännu gladare över att 300.000 människor har sett den på bio i Frankrike. Den här biohösten är ju helt bananas. Bara av de filmer som presenterades här så är det minst fyra, fem stycken jag verkligen vill se, säger Tarik Saleh, regissören till ”The Nile Hilton Incident”.

LÄS MER: ”Det går bra nu!” – Fredrik Sahlin om filmhösten

Internationella ambitioner

Filmen med Fares Fares i huvudrollen är en internationell thriller, där en mordutredare dras in i ett fall med Egyptens forne president Hosni Mubaraks bästa vän som huvudmisstänkt. Den svenska produktionen har spelats in i Egypten och Marocko och har redan gjort succé i Frankrike, men är inte den enda höstpremiären med internationella ambitioner.

”Borg”, med Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf i huvudrollerna, handlar om den svenske tennislegendaren och hans rivalitet med John McEnroe. Den har redan prytt internationella tidningsomslag till följd av framgångarna i Toronto.

– Det är en film om kraftfältet mellan Björn Borg och John McEnroe, och den rivaliteten de hade. Två människor som var varandras motsatser och som successivt börjar inse att de är ganska lika, säger Ronnie Sandahl, manusförfattare.

LÄS MER: ”Borgs” manusförfattare är inte orolig för McEnroes åsikt

Musikalisk filmhöst

Det var även en stark personlighet som lockade Christina Tsiobanelis till att göra en film om den svenska hiphopartisten Silvana Imam, berättar hon för Kulturnyheterna.

– Det började med att vi ville skapa nya bilder, vi pratade om att vi tyckte att det saknades kvinnliga porträtt inom filmen, säger  Christina Tsiobanelis, en av tre regissörer till ”Silvana- väck mig när ni vaknat”.

– Det händer ju mycket under tre år , jag är ju också en oustpoken artist. Jag är väldigt passionerad, väldigt känslig, jag är intresserad av vårt samhälle. Väldigt många artister har ju råd att inte vara det också. De säger att de inte läser tidningen och är stolta över det. Jag undrar verkligen vilken bubbla de lever i, lever vi i samma värld?, säger filmens huvudperson Silvana Imam.

Det blir flera andra musikaliska porträtt i höst: Den 6 oktober är det premiär för ”Winnerbäck – ett slags liv”, och senare i år kommer Hannes Holms nästa film – ett porträtt på Ted Gärdestad. ”Ted – För kärlekens skull” har ännu inte premiärdatum, men kommer sannolikt att gå upp på biograferna kring jul.

LÄS MER: Nu blir Ted Gärdestads liv film

För fans av humorserien ”Solsidan” väntar ett återseende i december, när TV4:s långkörare blir långfilm i regi av bröderna Herngren.

”Superswede” av Henrik Jansson-Schweizer – premiär 16 augusti

”Ouaga Girls” av Theresa Traore Dahlberg – premiär 25 augusti

”The Square” av Ruben Östlund – premiär 25 augusti

”Becker – Kungen av Tingsryd” av Martin Larsson – premiär 1 september

”Borg” av Janus Metz – premiär 8 september

”Trafikljusen blir blå imorgon” av Ragnhild Ekner – premiär 8 september (Folkets Bio)

”Silvana – Väck mig när ni vaknat” av Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis – premiär 15 september

”Märta Proppmätt” av Petra Revenue och Samir Arabzadeh – premiär 23 september

”Efter Inez” av Karin Ekberg – premiär 29 september

”The Nile Hilton Incident” av Tarik Saleh – premiär 29 september

”Winnerbäck – ett slags liv” av Øystein Karlsen – premiär 6 oktober

”Korparna” av Jens Assur – premiär 13 oktober

”Shapeshifters” av Sophie Vuković – premiär 20 oktober

”Vilken jävla cirkus” av Helena Bergström – premiär 20 oktober

”Krig” av Goran Kapetanović – premiär 27 oktober

”7333 sekunder Johanna” av Anette Skåhlberg – premiär oktober

”Ingen tid för kärlek – en film om Johnny Bode” av Bo Sjökvist – premiär 3 november

”All Inclusive” av Karin Fahlén – premiär 10 november

”Lyubov – kärlek på ryska” av Staffan Julén och Svetlana Aleksijevitj – premiär 11 november

”Solsidan” av Felix och Måns Herngren – premiär 1 december

”Gordon & Paddy” av Linda Hambäck – premiär 22 december

”Monky” av Maria Blom – premiär 22 december

”Ted – För kärlekens skull” av Hannes Holm – premiär december

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter