Hon gjorde film om blodbadet i Gujarat

Publicerad

”Årets val i Indien är det viktigaste i landets historia”, säger filmregissören Nandita Das som är på Sverigebesök. Hon är här med sin film ”Firaaq”, om massakern i Gujarat 2002.

Nandita Das är en samhällsengagerad skådespelare och regissör. Hennes film ”Firaaq” utgår från de blodiga händelserna i delstaten Gujarat 2002, där över tusen människor omkom i våldsamma upplopp mellan muslimer och hinduer.

”Det var ett blodbad”

– Jag kände att jag var tvungen att skildra det. Det var ett blodbad och muslimerna blev offer. Och efter det har polariseringen blivit större än någonsin, säger Nandita Das till Kulturnyheterna.

Risk för ökade motsättningar

Och motsättningarna riskerar att öka. I det pågående valet är den kontroversielle Narendra Modi favorittippad. Modi är ledare för det hindunationalistiska oppositionspartiet BJP och chefsminister i delstaten Gujarat.

Han pratar om ökad tillväxt men är starkt ifrågasatt. Vilken roll spelade han under upploppen 2002? Han har friats rättsligt men kritikerna menar att han inte gjorde tillräckligt för att stoppa våldsamheterna.

Viktigaste valet i historien

Nandita Das menar att årets val i Indien är det viktigaste i landets historia. Samtidigt ser hon problem i sättet politikerna kampanjar.

– Alla driver kampanjer som handlar om bättre ekonomi och tillväxt, men i grunden handlar det alltid om en politik som underblåser motsättningar mellan olika grupper. Och det vet alla om.

Nandita Das menar att folk har anammat en mer självisk och individualistisk inställning.

– De struntar det och tänker bara att om landet får bättre ekonomi så får jag det också, säger hon. Men det bor över en miljard människor här.

Se en längre intervju med Nandita Das i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer