Foto: Jack Mikrut Code, Scanpix

Kaurismäki bojkottar Oscarsgalan för tredje gången

Publicerad

Finlands regilegend Aki Kaurismäki tackar återigen nej till en Oscars-nominering för sin senaste film ”Ljus i natten”. Det blir tredje gången han bojkottar galan. Ingen officiell förklaring finns, men om han är sin vana trogen lär orsaken vara politisk.

– Vi vet inte orsaken till bojkotten och vi har heller inte frågat, säger Tero Koistinen, som ansvarar för de finska bidragen till Oscars-galan, till Helsningin Sanomat.

Kaurismäkis senaste film, andra delen i den så kallade hamntrilogin, ”Ljus i natten” fick pris i Berlin för bästa regi, och har fått fina recensioner internationellt.

Filmen hade chans att väljas ut till en nominering i sektionen bästa icke-engelskspråkiga film, men regissören ville inte vara med på listan.

LÄS MER: Recension: Kaurismäki briljerar i ”Ljus i natten”

Det är inte första gången har tackar nej, Aki Kaurismäki har tidigare bojkottat Oscarsgalan av politiska skäl. När hans film ”Mannen utan minne” (2002) nominerades i samma sektion, var det första gången någonsin en finsk film nominerades.

Kallade presidenten clown

Regissören åkte dock inte till galan i Los Angeles, i protest mot USA:s invasion av Irak. Kaurismäki skrev i ett brev att varken han eller någon i hans produktionsbolag Sputnik Oy kunde delta eftersom ”USA samtidigt förbereder brott mot mänskligheten av skamlöst ekonomiska skäl.”

I samma brev skrev regissören att den dåvarande presidenten George W. Bush var en clown och kallade brittiske premiärministern Tony Blair för en ”scoutpojke”.

Nästa bojkott kom 2006, då accepterade han över huvud taget inte en plats på listan, trots Oscarskommitténs idoga övertalningsförsök.

Deltog 2011

2011 var bojkotten över, då sa Kaurismäki att hans beslut att delta berodde på att USA hade en demokratisk president (Barack Obama) och hade dragit tillbaka trupperna från Irak.

Då fanns Kaurismäkis ”Le Havre” med på listan över finska förslag, men valdes inte ut till de slutliga Oscars-nomineringarna.

Hans senaste film ”Ljus i natten” har fått bra genomslag internationellt, med positiva recensioner och en plats på Hollywood reporters Oscars-tippningar.

Helsingin Sanomat skriver att orsaken lär vara politisk även denna gång, eftersom ”Ljus i natten” handlar om kriget i Syrien och flyktingproblematiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer