Italiensk feel-good om psykisk sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Gökboet möter Thelma och Louise när Filmfestivalen i Cannes går in i sin andra andning. Kulturnyheterna har träffat stjärnorna i den udda italienska feel-good-komedin ”La Pazza Gioia”.

Mytomanen Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) träffar kroniskt deprimerade Donatella (Micaela Ramazzotti) på en avdelning för sluten psykvård i ett soldränkt Toscana. De blir kompisar och rymmer tillsammans men krocken med den ”friska” världen blir minst sagt omtumlande.

– Sorg är en del av den mänskliga naturen. Men är man född sorgsen stämplas man som sjuk. Ibland är det människorna runt om en som gör en galen. Jag tror att de här båda drev folk i deras närhet till vansinne, säger Micaela Ramazzotti.

Nyanserad tonträff

Har du någon personlig koppling till dina rollfigurer?

– Rollfiguren är jag och ingen annan. Det är jag i den här situationen. Jag säger åt mitt super-ego att ta semester. Och jag tar reda på vad som händer med mig om mitt super-ego inte finns hos mig, säger Valeria Bruni Tedeschi.

”La Pazza Gioia” spelas i sidosektionen Directors fortnight och har hyllats av kritiker för sin ovanligt nyanserade tonträff i att porträttera kvinnor med psykisk ohälsa. En svår och experimentell balansgång för skådepelarna Micaela Ramazzotti och Valeria Bruni Tedeschi.

– Vi var i händerna på vår store marionettspelare, regissören. Han hade sina marionetter, säger Micaela Ramazzotti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cannes 2016

Mer i ämnet