Laxfiske i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Rik shejk gillar att fiska men i hans land finns inget vatten. Rik shejk bygger damm och importerar lax med hjälp av före detta kolonisatör.

”Laxfiske i Jemen” är om man vill vara snäll en otidsenlig saga där vi möter en arab som vi inte sett honom sedan Rudolph Valentinos dagar (djup blick, oändlig livsvisdom), men efter nästan två timmar patenterat och friktionsfritt Lasse Hallström-mys är det inte främst välvilja som strömmar i hjärnvindlingarna. 
Det här är nämligen en i grunden fånig historia som försöker engagera oss i ett miljövidrigt idiotprojekt initierat av en människa med alldeles för mycket pengar och för lite verklighetsförankring – inte olikt en amerikansk storproducent, skulle man kunna tillägga.

USA gillar filmer som mytologiserar det vardagliga, från golf till aktiehandel – och med mycket få undantag blir resultatet sökt och irriterande banalt. Hallströms och manusförfattarens försök att här höja flugfiske till filosofi är inget undantag.

Lasse Hallström berättade i en intervju nyligen att en amerikansk kritiker i sin recension av ”Laxfiske i Jemen” hade skrivit att regissören kunde göra sådana här filmer i sömnen. Hallström påpekade att så inte var fallet, att man möjligen kunde göra action sovandes men inte den här sortens dramer, som tvärtom kräver ett vaket öra lyssnande efter skorrande toner (ja, han uttryckte sig inte riktigt så men andemeningen var den).

Men oavsett graden av Lasse Hallströms vakenhet under regisserande är den amerikanska kollegan självklart på rätt spår. Lasse Hallström är som alla vet vid det här laget kingen av det charmiga puttrandet, och så länge det genererar dollar lär han tvingas fortsätta leverera. I alla fall så länge han jobbar i USA.

Han gjorde ett utbrytningsförsök med den förhållandevis mörka ”Bluffen”, Hallström bästa på mycket länge, men eftersom den knappt spelade in cateringkostnaden var han inför nästa film snabbt tillbaka i mittfåran igen.

I skrivande stund är han som bekant i Sverige för att arbeta med filmatiseringen av kriminalromanen ”Hypnotisören”, och det är honom väl unnat att få kliva ur mysets tvångströja en stund, men räkna med att den åker på igen så fort han kliver av planet i Los Angeles.

Laxfiske i Jemen

Visa

Betyg: 2 av 5
Regi: Lasse Hallström
I rollerna: Ewan McGregor, Emily Blunt och Amr Waked

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet