Foto: TT

Anklagade Weinstein – beskylls för att söka uppmärksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Courtney Love hävdar att hon svarlistades efter att ha kommit med antydningar om Harvey Weinsteins beteende i en intervju. Asia Argento fick höra att hon skulle ”skylla sig själv” och enligt Tippi Hedren förstördes hennes karriär då hon avvisade Alfred Hitchcock.

Att offentligt tala om sexuella trakasserier i filmbranschen är inte riskfritt.

Att inte bara yrkeskarriären riskerar att ta skada av att man som kvinnlig skådespelare går ut och offentligt talar om sexuella övergrepp inom filmbranschen är något som den italienska skådespelaren Asia Argento fått erfara den senaste veckan.

Argento var en av de tre kvinnor som i tidningen New Yorker anklagat Harvey Weinstein för våldtäkt – något som i hemlandet Italien lett till en våg av kritik, där skådespelaren i tidningsartiklar och sociala medier anklagas för att vara ute efter att få uppmärksamhet, att hon borde ha sagt nej – och att hon får skylla sig själv.

Harvey Weinstein-affären

”Ställer upp och ångrar sig”

Tidningen Libero gick så långt att man 13 oktober publicerade en krönika om Argentos anklagelser mot Weinstein med titeln: ”Först ställer de upp och sen gnäller de och låtsas ångra sig”, illustrerad med bilder på en avklädd Argento tillsammans med en Rottweiler – foton tagna från en filminspelning 2007.

I en intervju i italiensk tv berättade Asia Argento under gårdagen att hon nu har stämt tidningen och till följd av anklagelserna kommer att lämna Italien på obestämd framtid.

– Jag kommer tillbaka den dagen situationen blivit bättre för att kämpa tillsammans med andra kvinnor, sa Asia Argento.

Avrådde från att träffa Weinstein

Foto: TT

Skådespelaren Courtney Love berättar att hennes karriär blev lidande efter att han antytt att Harvey Weinstein inte var att lita på.

Love skrev i helgen på Twitter att hon inte själv utsatts för övergrepp av Harvey Weinstein, men att hon däremot svartlistats av agentbolaget CAA efter att i ett filmklipp från en galapremiär 2005 varnat för Weinsteins sexuella övergrepp.

En reporter från tv-kanalen Comedy Central frågade Love om hon hade några tips till unga kvinnor som vill flytta till Hollywood.

Sångerskan och skådespelaren säger först att hon kommer att åka fast för förtal om hon svarar, men lägger sedan hastigt till:

– Om Harvey Weinstein bjuder in dig till en privat fest på (hotellet) The Four Seasons, gå inte.

Enligt Courtney Love ska uttalandet ha lett till att hon aldrig mer fick några uppdrag från sin agentur, något som dock förnekas från CAA:s sida.

Hedren anklagade Hitchcock för övergrepp

Foto: TT

Att kvinnor inom filmindustrin utsätts för sexuella övergrepp och deras karriärer hotas av män på maktpositioner är långt ifrån något nytt.

Skådespelaren Tippi Hedren, som spelade huvudrollen i Alfred Hitchcocks filmer Fåglarna och Marnie, har berättat utförligt i sin självbiografi Tippi: A Memoir om hur regissören under hennes karriär utsatte henne för olika typer av övergrepp efter att hon avvisat honom.

Under inspelningen av Fåglarna, som var den amerikanska skådespelarens första film, ska Hitchock under en scen då Hedren angrips av fåglar i sitt sovrum ha hävdat att de mekaniska fåglar som användes under filmsinspelningen inte fungerade och istället ha använt levande fåglar.

Under fem dagar tvingades skådespelaren filma scenen där levande fåglar kastades mot henne, något som slutade med att hon bröt ihop.

Ryktesspridning

Enligt Tippi Hedren ska hennes motstånd mot Hitchcocks alltmer brutala försök att få henne i säng ha lett till att den frustrerade regissören hotade att ödelägga hennes karriär.

Alfred Hitchcock ska, enligt Hedren, även ha stoppat filmstudion Universal från att ha låtit henne kandidera om en Oscarstatyett och spridit rykten om henne inför andra i branschen.

I boken skriver Tippi Hedren att det inte fanns någon juridisk utväg ur situationen.

– Det fanns ingen lagstiftning vad gällde den här typen av situationer – men hade det hänt i dag hade jag varit en väldigt rik kvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet