Foto: TT

”Sverige har otroligt duktiga skådespelerskor”

Skådespelarkollegan Martin Wallström gratulerar Alicia Vikander till Oscarstatyetten. Han är inte förvånad över vinsten då amerikansk film- och tv-industri har börjat blicka mer utomlands.

Martin Wallström, känd från bland annat den amerikanska TV-serien Mr Robot, blev glad när han fick höra att den tidigare kollegan vunnit en Oscar i natt.

– Det finns otroligt duktiga kvinnliga skådespelare i Sverige, säger Martin Wallström.

Hyllad på Twitter

Även den svenska skådespelaren Christian Magdu, känd från Johan Falk-filmerna, hyllar Alicia på twitter. Han kallar hennes vinst för stor och välförtjänt.

” Känns som igår då vi körde runt i LA (Los Angeles, red:s anm.) på möten” skriver han på Twitter.   

Enligt Martin beror de svenska framgångarna på flera saker, men främst att amerikansk film har blivit mer internationell de senaste åren.

– Den amerikansa filmindustrin har blivit mer internationell. Vi har även väldigt duktiga agenter i Sverige som lyckats bra med att få ut sina klienter i välden, menar Martin Wallström.

De senaste åren har en rad olika svenskar varit verksamma i Hollywood. Amanda Ooms syntes i ”The Expendables 2” i regi av Sylvester Stallone härom året, Jens Hultén och Rebecca Ferguson medverkade i den senaste Mission: Impossible filmen.

40 år sedan sist

Martin och Alicia Vikander jobbade tillsammans för ett par år sedan i den svenska filmen ”Till det som är vackert”, regisserad av Lisa Langseth.

– Alicia var intressant och bra att jobba med. Det är fantastiskt kul att en svensk vinner en Oscar, säger Martin Wallström.

Det var över 40 år sedan en svensk vann en Oscar för en skådespelarinsats. 1975 fick Ingrid Bergman en Oscar för sin roll i filmen ”Mordet på Orientexpressen”. Hittills är det bara kvinnliga svenska skådespelare som vunnit, vilket inte förvånar Martin Hallström.  

– Vi får bara hoppas att det går snabbare till nästa gång en svensk vinner.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer