Han gör dokumentär om kvinnorna i nazistpartiet Gyllene gryning Foto: SVT

Ny dokumentär om kvinnorna i nazistpartiet Gyllene gryning

Publicerad

I år är temat för Göteborg filmfestival nationalism. En av temafilmerna är Golden dawn girls av norske dokumentärfilmaren Håvard Bustnes, som följt kvinnorna i det nynazistiska partiet Gyllene gryning. Partiet gick på kort tid från att få några tusen röster till att röstas in i det grekiska parlamentet 2012 med över 400 000 grekers stöd.

Kvinnorna i Golden dawn girls är fruar, döttrar och mammor till parlamentsledamöter i Gyllene gryning och är själva medlemmar i partiet. Håvard Bustnes lyckades få tillgång till det mediaskygga nazistpartiet via sin producent.

– Det började med att producenten Christian Falch gjorde en film om black metal och genom det fick han tillgång till en av parlamentsledamöterna i Gyllene gryning som var basist i ett black metal-band.

Dottern tog över

2013 dödades den antifascistiska rapparen Pavlos Fyssas av en medlem i Gyllene gryning. Över 20 partimedlemmar greps, misstänkta för koppling till mord, attacker på invandrare och pengatvätt. Och när Gyllene grynings grundare Nikos Michaloliakos sattes i fängelse tog hans dotter Ourania Michaloliakos över ledarskapet.

– Jag hade hoppats att när männen hamnade i fängelse så kunde kvinnorna få lite avstånd från det hela. Från mina sida är det ju helt uppenbart att det är en organisation som är våldsam, det finns videoklipp när de misshandlar invandrare, men kvinnorna har byggt upp en historia där deras män är helt oskyldiga, säger Håvard Bustnes.

Har en kandidat i psykologi

Man får känslan av filmen att du gick in med inställningen att kvinnorna blivit medlurade i partiet, snarare än att de drevs av ideologi, hur ser du på det när filmen är klar?

– Det kan hända att jag har fel, men Ourania ville bli psykolog och pluggade när vi startade projektet, jag tror inte att hon egentligen ville vara politiskt aktiv.

Golden dawn girls visas på Göteborg filmfestival söndag 4/2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborgs filmfestival 2018

Mer i ämnet