Hartleb gör sjunde Jordbrofilm

Rainer Hartlebs nya film heter ”Långt från Jordbro” och handlar om barnen till de ursprungliga Jordbrobarnen, som skildras i hans första filmer från 70-talet.

Allt började i ett klassrum i den nya Stockholmsförorten Jordbro 1972. Dokumentärfilmaren Rainer Hartleb ville genom att följa en skolklass från ettan till nian skildra det nya Sverige, samhällsförändringarna och människorna och deras drömmar.

– Det var att filma en bit av samhället som var en spegelbild av någonting större, säger Reiner Hartleb om sitt angreppssätt.

Men i sitt arbete upptäckte han att även individen sa något mer.

– Jag gick ifrån den sociologiska typen av synsätt sen. Jag upptäckte att varje människa har sin livsväg, och att den är spännande i sig. Och att den i sig också återger någonting större, utan att jag behöver stå där och hålla upp en stor spegel, säger han.

Sex filmer hittills

Jordbro-projektet slutade som bekant inte med att barnen gick ut nian. Sex filmer har det blivit i sviten, senast ”Alla mår bra” från 2006.

Hans filmer om de olika levnadsödena är uppskattade av många och har nått en stor publik genom åren. Alla frågor uppskattas dock inte.

– Ofta undrar folk ”vem är det som knarkat ned sig nu då”, och ”vem sitter i fängelse” eller ”har någon blivit miljonär”? De frågorna svarar jag inte på.

Barnen till Jordbrobarnen

I den nya filmen ”Långt ifrån Jordbro” möter vi barnen till de barn som gick i klass 1D i Jordbroskolan på 70-talet.

Reiner Hartleb berättar att hans långa projekt resulterat i ett gediget Jordbroarkiv. Han har massor av bilder att återanvända.

– Och när man skildrar en människa, och har gammalt material, då vill man inte klippa in vad som helst bara för att visa att den här människan en gång var barn, säger Reiner Hartleb och fortsätter:

– Utan man vill söka reda på det material som berikar och gestaltar och gör den här personen fullständig.

Han gör en cirkelrörelse runt huvudet och säger att han ”ständigt har arkivet rullande här uppe”.

Men han understryker att den nya filmen inte handlar om dem han skildrat i de tidigare filmerna.

– Den handlar inte om de personer jag började filma 1972, de figurerar i bakgrunden, men filmen handlar om några av deras barn och deras liv i dag.

Han tänker efter en stund och säger sedan:

– Och deras barndom, och deras framtid.

Rainer Hartleb skrattar.

– Livet går vidare, säger han.

”Långt ifrån Jordbro” har premiär våren 2014.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer