Foto: Jessica Kurki

Oro inför handelsavtal med USA

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska kulturskapare befarar att TTIP, det stora frihandelsavtal som EU förhandlar fram med USA, kan äventyra det svenska filmavtalet.

EU och USA håller just nu på att förhandla om ett avtal som ska ta bort handelshinder och öppna upp marknaderna för varandras regioner. Avtalet ska vara klart nästa år och förhandlingarna har kritiserats för att det har rått stor tystnad kring dem. Oron från de nordiska kulturskaparna grundar sig i tystnaden -  att det är mycket litet från förhandlingarna som de kunnat ta del av. Nu vill de att Cecilia Malmström, handelskommissionär i EU ska garantera att filmindustrin inte ska omfattas av avtalet.

Undantag för filmindustrin

Under 2013 bestämde ministerrådet (EU-ländernas regeringschefer) att filmindustrin skulle undantas från frihandelsavtalet – det vill säga att länderna själva ska få stödja filmbranschen ekonomiskt utan att det anses utgöra ett handelshinder. Det är detta undantag som kulturskaparna nu oroar sig för.

– Vi har precis fått en ny frihandelsvänlig handelskommissionär, och det finns en stark amerikansk marknad som vill kliva in på den europeiska marknaden, så vi är oroliga att undantaget inte kommer att respekteras, säger Ulrica K. Lörelius, verksamhetsledare på Sveriges kulturskapare (KLYS).

Oro från nordiska kulturskapare

Idag vänder sig de nordiska konstnärsråden till handelskommissionären Cecilia Malmström (FP) i ett uttalande där de vill att hon ska garantera undantaget. Enligt Ulrica K. Lörelius sa den förra handelskommissionären att man skulle komma tillbaka till filmsektorn senare.

– Det tolkar vi som att det fortfarande finns en risk att att man vill öppna upp för samtal om den här sektorn igen. Nu vill vi försäkra oss om att det ska vara möjligt att fortsätta bedriva en nationell kultur och filmpolitik, säger Ulrica K. Lörelius.

En av de saker som annars skulle kunna stå på spel, enligt henne, är det svenska filmavtalet eftersom det gynnar svensk film.

– Även digitala tjänster, till exempel streamingtjänster som vill satsa på nordisk och svensk film skulle kunna hotas, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.