Skaparen av serien Jordskott och Moa Gammel berättar om arbetet med säsong två, som har premiär på söndag. Foto: TT

”Vi ville utmana oss själva”

Uppdaterad
Publicerad
På söndag har den andra säsongen av SVT:s fantasydrama Jordskott premiär. Kulturnyheterna träffade skaparen av serien och Moa Gammel för att prata om natur och mystik.

Det har gått två år sedan vi lämnade polisen Eva Thörnblad i Silverhöjd, och hon brottas fortfarande med det som skedde i första säsongen.

– På ett sätt har hon inte utvecklats och det är lite det som är problemet för henne. Man kan säga att det händer mycket i säsong två som attackerar hennes mest sårbara sidor från flera olika håll, säger skådespelaren Moa Gammel om sin rollfigur.

Skog utbytt mot betong

En stor skillnad mot förra säsongen är att skogen har bytts ut mot Stockholms innerstad. Men mystiken håller sig ändå kvar på olika vis.

– Vår produktionsdesigner, Agustin Moreaux är ett geni. Vi har varit i väldigt speciella miljöer, till exempel under jord i militärgångarna under Stockholm och på höghusen Blåkulla i Solna. Det har verkligen adderat till den här mytiska, härliga sagokänslan, säger Moa Gammel.

Varför förflyttades handlingen till Stockholm?

– Det handlade dels om att vi ville förnya oss. Vi ville utmana oss själva och publiken. Vi tänkte att om det finns en sådan här övernaturlighet i Silverhöjd, så finns det även på andra platser, säger Henrik Björn, skaparen av serien.

Mystiken lockar

Seriens första säsong fick ett varmt mottagande. Både unga och vuxna har följt berättelsen om polisen vars dotters försvinnande sätter igång en rad mystiska händelser.

– Det finns ju någon slags allmängiltighet i de här nordiska myterna som vi alla har vuxit upp med. Jag tror att även fast man blir vuxen så har man inte tappat känslan för sagan, och då är det väldigt tacksamt att bli lite förförd av att få se en vuxensaga, säger Moa Gammel.

Serien kan fortsätta

Jordskott ligger just nu på remiss hos några amerikanska bolag, men än så länge är ingenting klart. Första säsongen har dock sänts textad i USA redan och det finns även planer på en tredje säsong.

– Vi har ju såklart planer på det, annat vore konstigt. Man kan inte jobba som i en bubbla och bara tänka säsong två. Men det hänger väl lite på mottagandet nu innan ett sådant beslut kan tas, säger Henrik Björn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer