Efter kritikstormen mot The Crown – nu ber producenterna om ursäkt för lönegapet mellan Claire Foy och Matt Smith. Foto: TT

Producenterna bakom tv-serien The crown ber om ursäkt för lönegapet mellan huvudrollsinnehavarna

Uppdaterad
Publicerad

Att en manlig birollsinnehavare skulle få mer i lön än kvinnan som spelar själva drottningen i den hyllade brittiska tv-serien The crown, har väckt starka reaktioner. En mediastorm av kraftig kritik har sköljt över serien, och nu ber producenterna om ursäkt, skriver Vulture.

Det var på en presskonferens i förra veckan som det kom fram att Claire Foy, som spelar drottning Elizabeth II i tv-serien The crown, får mindre i lön än Matt Smith som spelar hennes man prins Philip.

En kritikstorm mot Netflix-serien har härjat sedan dess, något som lett till att producenterna nu gått ut med en ursäkt till de två skådespelarna, skriver Vulture:

”Vi skulle vilja be både Claire Foy och Matt Smith om ursäkt. De är briljanta skådespelare och vänner som nu hamnat mitt i en mediestorm för något som ingen av dem är ansvariga för” står det i ett uttalande från Left Bank, produktionsbolaget bakom The crown.

Omedvetna om varandras löner

Vidare ska det i uttalandet stå att varken Smith eller Foy haft någon kännedom om varandras löner och därför kan ingen av dem anklagas i frågan om lönegapet mellan kollegorna.

Skillnaden i lön har bekräftats av en av seriens producenter som på en paneldebatt i förra veckan berättade att Claire Foy tjänat mindre än Matt Smith under båda säsongerna av den populära och påkostade dramaserien.

Anledningen ska ha varit att Smiths namn ansetts vara mer internationellt känt efter hans tidigare rollprestation som Doctor Who.

Nu har producenten förklarat att ”ingen ska tjäna mer än drottningen. Se till att du får rätt lön, Olivia Colman.”

Colman är den skådespelare som kommer att ta över rollen som drottningen i säsong tre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer