Xolo Maridueña som DC:s superhjälte Blue Beetle. Foto: Warner

Recension: ”Blue beetle” i regi av Angel Manuel Soto

Uppdaterad
Publicerad

Trots en intressant mexikansk twist på superhjälte-konceptet misslyckas ”Blue Beetle” erbjuda någonting riktigt originellt i en allt tröttare genre, skriver Kristoffer Viita.

Är det en spindel? Är det en myra? Nej, det är en skalbagge.

Jaime Reyes (Xolo Maridueña) kommer hem till den fiktiva och staden Palmera City i Texas. Reyes har gott humör trots studieskulder i bagaget men han inser snabbt att familjens hem måste säljas när ett ondskefullt storföretag gentrifierar.

Filmrecensioner

Kord, som fastighetsjätten heter, är också insyltade i andra elaka affärsverksamheter: som koboltgruvor och vapentillverkning. En slags robotpolis med samma styrka som en hel arm — en idé stulen från klassikern ”Robocop” utan större finess.

Efter ett antal förvecklingar hamnar en utomjordisk ”skarabé” i Reyes händer, och den lilla skalbaggen väljer ut honom som värddjur för en dräkt som är oförstörbar och lever sitt egna liv. Till och med flyga ut i rymden, även om det aldrig riktigt utnyttjas.

Vart skarabén kommit ifrån är oklart men planen är att förvandla den till ett militärt vapen, åtminstone om megaföretaget Kords chef Victoria Kord (Susan Sarandon) får som hon vill.

Marvels konkurrent DC har gett skalbaggen en mexikansk kulturell twist. Ibland charmigt, ibland på gränsen till det stereotypa. Han är familjeorienterad, hårt arbetande, älskar tacos. Det finns också vaga referenser till en historia präglad av imperialism, något som kunnat lyfta filmen till någonting mer utmanande om det hade utvecklats bortom klichéer och roliga repliker.

”Blue Beetle” verkar gå ett grymt öde till mötes. Internets hatare har börjat posta skärmdumpar från biografhemsidor med tomma salonger. Det är lite synd då filmen är mer anspråkslös än DC:s senaste megaflopp ”The Flash”. Men i slutändan lyckas inte skalbaggen heller lyfta från den generiska formel som blivit oerhört tröttsam i genren.

Blue Beetle

Regi: Ángel Manuel Soto

Skådespelare: Xolo Maridueña, Susan Sarandon m.fl.

Betyg: 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet