Filmrecension från Cannes: ”The zone of interest” av Jonathan Glazer

Uppdaterad
Publicerad

En egenartad skildring av ondskans banalitet som mycket väl kan vinna Guldpalmen, tror en imponerad Fredrik Sahlin.

Det är sådana här tillfällen som gör att man kan utstå ziljoner mediokra filmer utan att tappa hoppet. En överraskande upptäckt som får en att sätta sig käpprak i biostolen, lyfta på hatten inför ett verk av konstnärlig egenart.

Ett sådant ögonblick kom redan i början av Jonathan Glazers ”The zone of interest” (efter nyligen avlidne Martin Amis roman).

Filmrecensioner

Efter förtexterna: svartruta med några diffusa läten på ljudbanden, lite fågelsång ackompanjerat av en mörkt meditativ mollton. Det håller på så länge att jag hinner tänka att det kanske är fel på tekniken, och så sitter vi här och tror att vi tittar på konst. Det hade ju varit lite anti-intellekt kul.

Men så var det inte, och ”kul” är det definitivt inte i ”The zone of intrerest”, där vi får följa en tysk familj i deras vardag. Det är födelsedagskalas, godnattsagor för barnen, fisketur och ett idogt påtande i den fina trädgården – som ligger vägg i vägg med koncentrationslägret Auschwitz.

Pappa heter Rudolf Höss, är lägerkommendant och familjen lever gott på alla prylar de får från fångarna, medan förintelsen pågår i deras och vår ögonvrå. Men vi sitter ju på historiens dom, vet vad som pågick, vilket gör familjens liv och agerande än mer groteskt.

Jonathan Glazer knyter i några möjligen lite för pedagogiska scener ihop nutid och dåtid, men utan dem hade å andra sidan den här behandlingen av förintelsen kunnat uppfattas som på gränsen till spekulativ.

Hursomhelst är det en estetiskt briljant skapelse, med flera visuella ess i rockärmen, som med sin otäcka men suggestiva kyla ställer sig i givakt bredvid filmer som ”Wannsee 1942” och Michael Hanekes ”Det vita bandet”. Tillsammans ger de en hårdkokt bild av nazismens grogrund i en tillvaro genomsyrad av det som brukar kallas ondskans banalitet.

Guldpalmen är definitivt inom räckhåll.

The zone of interest

Betyg: 4

Regi & manus: Jonathan Glazer

I rollerna: Sandra Hûller, Christian Friedel, Ralph Herforth m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet