Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tack för allt Gigi D’Agostino, och au revoir L’amour Toujours” – Tali da Silva om att extremhögern i Tyskland kapat låten, se mer om Syltskandalen i klippet. Foto: Oscar Fries/SVT

L’Amour Toujours: Från dansklassiker till högerextremistisk slagsång

Publicerad

Unga rika tyskar som sjunger nazistiska ramsor till låten ”L’Amour Toujours” på ön Sylt har skapat rubriker världen över. Tysklands förbundskansler kallar det ”oförlåtligt” och på Oktoberfest i Bayern förbjuds låten.

– Är sorgligt att främlingsfientliga krafter får lov att kapa en låt och förstöra den, säger musikkritiker Tali da Silva i en kommentar.

DJ Gigi D'agostino skrev och släppte L’amour toujour vid millennieskiftet och låten blev genast en världshit. Namnet L’amour toujour är franskt och betyder ”Alltid kärlek”.

Under pingsthelgen förlorade låten sitt kärleksfulla budskap när rika unga tyskar på ön Sylt utanför Tysklands norra kust skanderade rasistiska slagord till låten.

I en video som filmats på baren Pony ser man de unga tyskarna ropa: ”Tyskland åt tyskarna, utlänningar ut!” samtidigt som några gör en Hitlerhälsning, vilket är förbjudet i Tyskland.

Att låten används av högerextremistiska rörelser är inget nytt. Flera fall har uppmärksammats sedan november förra året. Denna gång uppmärksammades fallet världen över eftersom videon från Sylt spridits som en löpeld på sociala medier.

”Oförlåtlig”

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kommenterade videon i veckan och beskrev ramsan som ”oförlåtlig” och ”äcklig”.

Och nu förbjuder bland annat Oktoberfest i Bayern låten från att spelas på evenemanget. I ett uttalande säger arrangören Clemens Baumgärtner att:

”Det finns ingen plats för all den där högerextrema skiten på Oktoberfest.”

Artisten Gigi D’agostino säger att låten handlar om kärlek men har enligt tidningen Der Spiegel inte uttalat sig specifikt om händelserna på Sylt.

– Min sång handlar om en underbar, härlig och intensiv känsla som för samman människor. Det är kärlek, säger artisten.

Kulturnyheternas musikkritiker Tali Da Silva tycker att högerextremas användning av låten är tragisk men tycker inte att ett förbud är rätt väg att gå. Se hennes kommentar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.