Foto: TT

Ruben Östlunds produktionsbolag stäms – kan stoppa visning i USA

Uppdaterad
Publicerad

En tysk advokatbyrå har anlitats av konstnären Lola Arias, som anser att Ruben Östlund utan tillåtelse använt hennes namn i filmen The Square. Inleds rättsprocessen som planerat i Los Angeles kan det leda till att filmen stoppas från att visas i USA.
– Jag känner redan till det, kommenterar den svenske regissören uppgifterna till Kulturnyheterna.

Performancekonstnären och teaterregissören Lola Arias skriver i en debattartikel som publicerades under gårdagen i DN att regissören Ruben Östlund använt hennes namn utan att hon tillåtit detta i Oscarsnominerade The Square.

Nu har den argentinska konstnären anlitat en tysk advokatbyrå med upphovsrätt och konstlagstiftning som specialitet för att driva en rättsprocess mot den svenske regissörens produktionsbolaget Plattform, uppger tidningen.

– Vi kommer att stämma Plattform Produktion. Vi har försökt nå en uppgörelse i godo, men de förnekar sitt ansvar. De hänvisar till en överenskommelse att använda Lola Arias namn i filmen, men vi har ingen indikation på att den existerar och de har inte kunnat presentera några bevis, säger advokaten Jakob Braeuer till DN.

Kan förbjudas i USA

Den tyska advokatbyrån planerar nu att inleda en rättsprocess mot Plattform Produktion i samarbete med sin partner i Los Angeles.

Enligt Jakob Braeuer vill man att produktionsbolaget ber Lola Arias om ursäkt. Man vill även ha ett skadestånd – och sker inte det kan man begära att filmen stoppas från att visas på de amerikanska biograferna.

– Men vi vet så klart inte om Plattform kommer att fortsätta förneka sitt ansvar. I så fall kommer vi att söka ett domstolsföreläggande och föreläggandet kan bli att förbjuda visningar av filmen, säger han till tidningen.

Östlund: ”Känner redan till det”

Uppgifterna är inte nya för Ruben Östlund, som säger till Kulturnyheterna att han redan känt till att den argentinska konstnären anlitat juridisk hjälp och hänvisar till sitt juridiska ombud.

– Jag känner redan till det. Det som jag svarat innan, det är tagningar som klippts bort när hon använder sitt eget namn, säger han.

På frågan om de senaste dagarnas händelser inte skulle kunna vara hämtade ur en av regissörens egna filmer instämmer Ruben Östlund.

– Ja, jag funderar på att klippa ihop en film som har med mediedramaturgin kring det här att göra, säger han.

”Ingen kränkning av personnamn“

Även Erik Hemmendorff, producent till The Square, säger till Kulturnyheterna att produktionsbolaget inte brutit mot någon lag.

– Vi lyder under svensk lag. Vi anlitade Lola Arias som skådespelare, vilket hon var medveten om och fick betalt för. Vårt juridiska ombud säger att vi inte brutit mot någon lag och att det inte handlar om en kränkning av personnamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

The square

Mer i ämnet