Björn Runge och Ruben Östlund. Foto: TT

Ruben Östlunds ”The Square” och Björn Runges ”The Wife” till TIFF

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterades de första filmerna ur programmet för Torontos internationella filmfestival. Både Ruben Östlunds ”The Square” och Björn Runges ”The Wife” kommer att visas på den prestigefulla festivalen.

Torontos internationella filmfestival, TIFF, har funnits sedan 1976 och lockar flera hundratusen besökare om året. Det är en festival med ett mycket högt anseende och det är ofta där som snacket om de stora Oscar-favoriterna börjar.   

Det är ännu inte klart vilken film som kommer att få äran att öppna festivalen då den går av stapeln den 7 september. Festivalen varar till den 17 september. Men hittills är det klart att 42:e upplagan av filmfestivalen kommer att innehålla minst 25 världspremiärer.

The square

Flera svenska stjärnor

I den första presentationen av filmer finns det svenska stjärnor att hålla koll på. Dels så kommer Ruben Östlunds film ”The Square” att visas. Östlund vann tidigare i år Guldpalmen för ”Bästa film” under filmfestivalen i Cannes, ett av filmvärldens allra finaste priser, för just ”The Square” som också har Sverigepremiär 25 augusti.

Och dels kommer den svenske regissören och manusförfattaren Björn Runges film ”The Wife”, med Glenn Close i huvudrollen, att ha världspremiär under festivalen.

Läs mer: Guldpalmen till Ruben Östlund

Fler titlar kommer

Internationell premiär blir det också för filmen ”Battle of the sexes”, filmad av den Oscar-vinnande svenske fotografen Linus Sandgren.

Läs mer: Linus Sandgren: ”Kameran fick vara en karaktär i filmen”

Huvudrollsinnehavare är Emma Stone och Steve Carell som spelar Billie Jean King respektive Bobby Riggs. Filmen handlar om den berömda tennismatchen som King och Riggs gick mot varandra 1973.

Fler titlar kommer att släppas under augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The square

Mer i ämnet