Meryl Streep, Tom Hanks och Jodie Foster minns sin vän. Foto: TT

Så minns Hollywood Jonathan Demme: ”Underbar och generös”

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Jonathan Demme är död, han blev 73 år gammal. Filmskaparen låg bakom verk som När lammen tystnar och Philadelphia, och skådespelare och kollegor minns sin vän i kväll.

Skådespelaren Tom Hanks, som fick sin första Oscar genom ”Philadelphia”, som Demme regisserade, skriver till Entertainment Weekly:

– Jonathan lärde oss hur stort hjärta en person kan ha, och hur det styr hur vi lever och vad vi väljer i livet. Han var den största av människor.

LÄS MER: Jonathan Demme är död

Meryl Streep uttryckte även hon sin sorg.

– Det är en stor förlust för världen. Jonathan Demme var en storhjärtad och medkännande man, som omfamnade livet och hjälpte människor i nöd.

Jodie Foster: ”Jag är förkrossad”

Jodie Foster, som spelar den kvinnliga huvudrollen i ”När lammen tystnar”, skriver i ett uttalande som Rolling Stone tagit del av att Demme var lika udda som sina komedier, och lika djup som sina dramer.

– Jag är förkrossad över att ha förlorat en vän, mentor, en kille så egen och dynamisk att du skulle behöva en orkan för att hålla tillbaka honom, skriver Foster, och fortsätter:

– Han var lika finurlig som sina komedier och djup som sina dramer. Han var ren energi, en ostoppbar cheerleader till alla kreativa personer. Han var otroligt älskad, en kärleksbroder. Jag älskar den mannen så mycket.

Skräckkungen: ”Djupt sorgsen”

Författaren Stephen King skriver på Twitter:

”Djupt sorgsen över att höra att min vän, granne och kollega Jonathan Demme har gått vidare. Han var en av de riktigt bra killarna. Jag saknar dig, kompis.”

Även regissörskollegorna minns sin vän.

”Underbar och generös”

Ron Howard, som bland annat regisserat ”Apollo 13” och ”A beautiful mind”, skriver på Twitter:

”Jonathan Demme var en stor konstnär, en humanist, aktivist och en varm och uppmuntrande kollega. Jag har träffat väldigt få som honom. Han kommer att bli saknad.”

Även regissören och filmskaparen Jim Jarmusch skriver på Twitter om vännen:

”Vila i frid Jonathan Demme. Inspirerande filmskapade, musikutforskare, ornitolog(!), och en verkligt underbar och generös person.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.