Jonathan Demme på plats på Venedigs filmfestival 2004 där han tävlade med The Manchurian Candidate. Foto: TT / AP

Filmregissören Jonathan Demme är död

Uppdaterad
Publicerad

Den Oscarsbelönade regissören Jonathan Demme har gått bort i sviterna av cancer. Han blev 73 år gammal.

Den amerikanske filmregissören Jonathan Demme är mest känd för sitt arbete med mästerverket ”När lammen tystnar”.

Filmen, som i dag blivit något av en populärkulturell referenspunkt, fick fem Oscarsstatyetter 1992. Bland annat för bästa film och bästa regi, och både Jodie Foster och Anthony Hopkins belönades i huvudrollskategorierna.

LÄS MER: Vännerna i Hollywood om sin bortgågne vän: ”Jag är förkrossad”

Demme har regisserade flera hyllade filmer och varit återkommande i Oscar-sammanhang. Bland annat gjorde han aids-dramat ”Philadelphia” 1994. En film som belönade Tom Hanks med en Oscar för bästa manliga huvudroll.

I Demmes nerviga film ”Rachel Getting Married” från 2008 Oscarsnominerades Anne Hathaway för huvudrollen som den återvändande och krisande Rachel.

Anne Hathaway och Jonathan Demme 2008. Foto: TT AP

Framgångsrik regissör

Demme föddes 1944 i New York och debuterade som regissör 1971 med bikerfilmen ”Angels Hard as they come”. Han kom under sin karriär att vara inblandad i ett stort antal produktioner, också dokumentära och ofta med anknytning till musik.

Till exempel har han gjort en dokumentärtrilogi om den kanadensiska singer songwriter-stjärnan Neil Young. ”Heart of Gold” kom 2006, ”Neil Young Trunk Show” 2009 och ”Neil Young Journeys” 2012.

Neil Young och Jonathan Demme 2006. Foto: TT / AP

Han gjorde också Talking heads-filmen ”Stop making sense” från 1984. En konstnärlig konsertfilm som hyllades av kritikerna.

Filmen är en 90 minuter lång konsert och inledningen är oförglömlig: Sångaren David Byrne kommer in på en tom scen med stor kostym och en liten bandspelare. ”Jag har ett band jag vill spela”, säger han och så river han av Psycho Killer ensam. Sen växer allting successivt, bandet, scenografin och antalet instrument. Till slut blir det en fullständigt oemotståndlig musikuplevelse.

Förra året gjorde han även dokumentären ”Justin Timberlake + The Tennessee Kids”.

Jonathan Demme dansar med Justin Timberlake på filmfestivalen i Toronto förra året. Foto: TT AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.