Foto: Folkets bio

”Salongen”

Publicerad

“Salongen“ haltar lite i tempo, men förmedlar effektivt känslan av instängdhet och hopplöshet, tycker Sofia Olsson.

Ett lejon på gatan. 13 kvinnor i en skönhetssalong. Bomber som dundrar utanför järnjalusierna. Är det en bild av vardagen i Gaza? Ja kanske.

Tvillingarna Arab och Tarzan Nasser vill skildra absurditeten i den verklighet som är deras hem: Gaza. I filmen “Salongen” stoppar de in 13 kvinnor i en skönhetssalong med sliten inredning och svajig elektricitet. Utanför på gatan ligger ett kedjat lejon. Historien med lejonet bygger på en verklig händelse, då Hamas försökte befria ett lejon som Gazas maffia stulit från zoo. Lejonet skapade våldsamma konfrontationer.

Inne i skönhetssalongen försöker kvinnorna desperat leva någon slags vardag, de gör sitt bästa för att liksom ignorera att strömmen går hela tiden, att skottsalvorna utanför fönstret blir fler och värre. Kaoset på gatan går inte att stänga ute, trots järnjalusier, läppstift och nagellack. Kvinnorna på salongen försöker prata om timliga saker, som skönhetsvård, relationer och hälsa, men samtalen mynnar ständigt ut i politik.

Salongen dras med en känsla av en teaterrepetition där tempot inte riktigt satt sig ännu, skådespelarna väntar in varandras repliker, vissa pauser blir orimligt långa och ibland går det alldeles för fort. Det är för många livsöden på för få kvadrat. Men visst är det tjusigt att tvillingbröderna Nasser fått in ett rejält spektrum av folk: den strikt religiösa, den pillermissbrukande, den blivande bruden, den invandrade ryska ägarinnan den hjärtekrossade frisörskan… alla samsas de på samma lilla instängda utrymme.

Det är stundtals svårt att hänga med, en hel del går förlorat på grund av att jag inte förstår arabiska. Textremsan hinner inte få med allt som sägs i rummet, och om man helt saknar grepp om ett språk så är det lätt att tappa bort vem som säger vad.

Den desperata viljan att “stänga av” och låtsas att man är någon annanstans förmedlas med iskall känsla av den bittra Eftikhar (Hiam Abbass) som skäller och domderar för att till varje pris få sin skönhetsbehandling. När hon till slut ger sig släcks ett hopp i mig.

Den pillermissbrukande Safia (Manal Awad) valsar omkring i det lilla rummet, suger på en klubba och uttalar sanningar. Hon blir stadigt allt mer stenad, kliar sig i ansiktet, anlägger ett gungande kroppsspråk och upplösta anletsdrag. Ett riktigt skådespelargeni som det är en fröjd att titta på!

“Salongen” har sina brister, men känslan av instängdhet och hopplöshet lyckas den förmedla med råge. Och att verkligheten är så absurd och våldsam att det man längtar allra mest efter är att färga håret, måla naglarna och läsa en gammal skvallertidning.

Salongen

Visa

Betyg: 3

Regi: Tarzan och Arab Nasser

I rollerna: Hiam Abbass, Manal Awad, Tarzan Nasser, Victoria Balitska m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet