Flegmatiskt men eggande kvantflum i tv-serien Devs. Foto: HBO Nordic

Spaning: Nu tar sengångarna över skärmen

Publicerad

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin har noterat att ett nytt makligt tempo har tagit över berättandet i den senare tidens amerikanska TV-serier.

Efter ett århundrade av rörlig bild där klippfrekvensen bara blivit mer och mer stressad (och stressande), kan vi nu plötsligt ta del av ett helt nytt makligt berättarkynne. Nej, här åsyftas inte Den stora älgvandringen eller dylik slow-tv, utan det faktum att Netflix, HBO och de andra amerikanska producenterna/leverantörerna låter sina berättelser ta tid på ett sätt som inte skett sedan… aldrig (förutom möjligen då under det sena 60-talets New Hollywood).

I Europa har vi länge haft kreatörer som inte räds det eftertänksamma, från vår egen Roy Andersson till ungerska Béla Tarr (och glöm inte gamle valiumfilmaren nummer ett: grekiske Theo Angelopoulos) men nu börjar det hända saker även i USA, eller nja.., snarare inte hända saker, då...

Vi ser senfärdiga verk med kameror som söker sig fram, rollfigurer som tillåts tänka efter mellan sina repliker, skeenden som får ta tid, och en ljudbild som påminner om valarnas sång.

Det tyder på ett gott självförtroende hos upphovspersonerna, som verkar hysa stor tilltro till publikens koncentrationsförmåga. Samtidigt är det ett tecken på strömningsjättarnas starka position; de vågar ta ut svängarna, kan erbjuda det som saknas i den breda delen av filmbranschen. Förut (före metoo) var det sex och naket, nu… eftertanke.

Tre sevärda sengångare:

The Outsider (HBO)

Stephen King-serien fick ta emot global hyllning för sitt sävliga berättande, där fokus låg lika mycket på jakten på en demon som på huvudpersonens letargiska psyke och deprimerade anlete. Det här vara bara första steget, sedan gick tempot ner ytterligare i nedanstående.

Devs (HBO)

Alex Garlands (Ex machina) sci-fi-serie från en nära framtid om en ung kvinna som letar bevis för att det stora techbolaget är ansvarigt för hennes pojkväns död. Flegmatiskt men eggande kvantflum, med repliker som ”Ah… det är den makroskopiska superpositionen!”.

Tales from the loop (Amazon Prime Video)

Långsammast i klassen är ändå denna närmast zenbuddistiska samling svartsynta historier (signerade svenske Simon Stålenhag) om en liten stad där det pågår skumma saker under ytan. Som en korsning av tv-serien Black mirror och Beppes godnattstund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.