Sedan 2013 är Tre vänner en del av produktionsbolaget SF Studios. Foto: SVT Grafik

SF Studios: Fler sparkas efter skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Före detta vd:n Jonas Fors vän och högra hand lämnar företaget med omedelbar verkan.

Turbulensen inom SF studios fortsätter efter förra veckans skandaler. I fredags, efter att företaget granskats av Kulturnyheterna, avskedades vd:n Jonas Fors.

Nu får även en av SF Studios affärsutvecklare lämna företaget. Mannen är en av Jonas Fors nära vänner och de båda kom samtidigt till SF Studios i samband med att företaget förvärvade filmstudion Tre Vänner 2013.

Delar samma värdegrund

Tillförordnade vd:n Frida Westerberg bekräftar mannens uppsägning.

– Det stämmer att han lämnat SF Studios. Han har under de senaste åren arbetat med ett uppdrag som nu avslutas, skriver hon i ett mejl till Kulturnyheterna.

Westerberg svarar inte på frågan om bakgrunden till händelsen, men enligt Kulturnyheternas källor grundas beslutet i att mannen delar Jonas Fors värdegrund, och har fungerat som den före detta vd:ns högra hand under de senaste åren.

Sker efter granskningen

Beskedet kommer efter Kulturnyheternas granskning av SF Studios, som publicerades förra veckan. I den berättade vi bland annat om hur ett tjugotal före detta anställda kvinnor vittnar om en sexistisk och grabbig företagskultur, om vilt festande på avklädda klubbar i Cannes och att SF Studios tar en större del än brukligt av filmbudgetar och stoppar i det egna bolaget – så mycket som 30 procent kan gå till SF Studios redan innan filmer har spelats in.

SF Studios förehavanden har fått starka reaktioner i branschen. Regissören Hannes Holm, SFI:s vd Anna Serner och organisationen Film Väst är några av de som riktat kritik mot företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter