Sara Zacharias är kritisk till filmatiseringen av hennes pappa,Ted Gärdestads, liv. Foto: TT/Universal

Ted Gärdestads dotter kritiserar filmen om hans liv

Uppdaterad
Publicerad

Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias skriver i Dagens Nyheter att varken hon eller hennes bror godkänt användandet av faderns musik i filmen Ted – för kärlekens skull.

”Skälet till detta är att vi förvaltar vår pappas musikarv och gör det som vi tror att han hade velat. Pappa var en person som med åren blev allt mer privat och det sista han hade velat är att få sitt liv uthängt på en bioduk. Det var en självklarhet för oss att säga nej”, skriver Sara Zacharias i DN.

Hon skriver vidare att syskonparet försökte stoppa filmen juridiskt, men att det inte var en möjlighet så länge manuset stämmer hyfsat överens med sanningen.

Zacharias säger att regissören bakom filmen, Hannes Holm, sagt i media att familjen är med på att filmen gjorts, något som hon själv alltså menar är felaktigt.

Projektet låg tillfälligt på is

Lena Rehnberg på produktionsbolaget Stella Nova, som står bakom Ted – för kärlekens skull, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att bolaget känt till Sara Zacharias tankar kring projektet och att man tillfälligt lade filmen på is av just den anledningen.

”Till slut valde vi ändå att fortsätta arbetet med att göra en film om Ted och om brodern Kenneth Gärdestads liv och musik. Mycket på grund av att Kenneth så himla gärna ville att det skulle bli en film, och att Universal stod bakom och tyckte att det var en bra idé”, skriver Lena Rehnberg.

Sara Zacharias släppte 2013 albumet Mot solen med tidigare outgivna låtar av Ted Gärdestad. Skivan släpptes tillsammans med Olle Nyman.

Kulturnyheterna har sökt Hannes Holm. Sara Zacharias vill inte uttala sig ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer