Trassel

Uppdaterad
Publicerad

Originaltitel: Tangled

Betyg: 3 av 5

Regi: Nathan Greno och Byron Howard

Röster i originalet: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy, Ron Perlman

Svenska röster: Måns Zelmerlöw, Molly Zandén, Charlott Strandberg

Årets tecknade Disney-film är en ny version av bröderna Grimms saga om Rapunzel med det långa håret. Som liten baby rövas hon bort av en ondskefull kvinna som låtsas vara hennes mor och som håller sig evigt ung genom hennes magiska hår. Rapunzel växer upp instängd i ett ensligt beläget torn som den charmige tjuven Flynn Rider en dag snubblar över när han försöker undkomma lagens långa arm. Det dröjer inte länge förrän de båda beger sig ut på äventyr, dock med allehanda förföljare efter sig.

The Walt Disney Company köpte ju Pixar 2006 och man tycker ju att det gänget kanske borde inspirerat sitt moderbolag att ta ut svängarna en aning, men Disney spelar helt på säkerhet i sin femtionde tecknade långfilm. Här har man en gammal beprövad modell med en välkänd saga i botten som kryddas med välbekanta ingredienser som lite romantik, en lång rad sånger och små lustiga sidekickar – här i form av Rapunzels kameleont och förföljarnas häst Maximus, en nitisk pålle som hellre vill vara spårhund, som är filmens roligaste figur.

Men även om det inte kan beskrivas som vidare originellt eller nyskapande är ”Trassel” likväl ett rätt gediget sagoäventyr med en redig hjältinna i huvudrollen. Tempot är högt, med undantag för några sångstunder, och den visuella paletten är riktigt lyckad, även om några av figurerna gott kunde skruvats till en aning och fått lite mer särart. 3D-effekterna är hyfsat kul emellanåt men det är ju som vanligt trist att de mörka glasögonen förtar filmens fina färgsättning.

Det är ju lite otacksamt att ha så många mästerverk att jämföras med men även om det inte når upp till bolagets stora toppar så får ”Trassel”, precis som förra filmen ”Prinsessan och grodan”, klart godkänt.

Jerker Peterson

Se filmens trailer

Betyg: 4/6 Svenska Dagbladet

Läs SvD:s recension

Betyg: 4/5 Expressen

Läs Expressens recension

Betyg: 3/5 Aftonbladet

Läs Aftonbladets recension

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.