Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klart: Nu blir det billigare att spela in film i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu klubbat igenom ett stöd på 100 miljoner för att locka filminspelningar till Sverige. Men branschen hade hoppats på mer.

Filmbranschen har länge efterfrågat så kallade produktionsrabatter eller produktionsincitament, för att underlätta filminspelningar i Sverige. Branschen har pekat på att många andra europeiska länder redan infört liknande rabatter, vilket har gjort att inhemska produktioner flytt utomlands.

I våras meddelade regeringen att man planerade att avsätta 100 miljoner kronor om året i produktionsrabatter i form av kontantstöd till produktionsbolagen. Beslutet är nu fattat. Men det är endast en tredjedel av vad filmbranschen efterfrågat.

– Sammantaget har vi lyssnat på remissvaren och sett till att mindre produktioner också får stöd. Vi kommer följa detta noggrant eftersom detta är väldigt viktigt för tv- och filmproduktion och något som är väldigt viktigt för Sverige, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Beslutet träder i kraft den 20 september, men kulturministern säger att det är för tidigt att säga när man kommer att kunna söka stödet, som delas ut av tillväxtverket.

– Om man tänker på de stora filmproduktionerna som har varit under de senaste tio åren så produceras de ofta med filmstöd för att man ska locka många andra företag och turister till att komma till nya ställen. Detta kan bli en viktig pusselbit i vår besöksnäring, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.