Eva Hamilton, ordförande föreningen Film- och TV-producenterna. Foto: Film- och TV-producenterna/Patrick Semansky/TT

Nu blir det billigare att spela in film i Sverige: ”Är jätteglada”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska filmbranschen har länge efterfrågat en satsning för att locka utländska filminspelningar till Sverige – och få de svenska att stanna i landet. Nu hörsammas önskemålet delvis. Regeringen vill lägga 100 miljoner per år på produktionsrabatter för filmindustrin.

Filmbranschen har länge efterfrågat en produktionsrabatt som innebär att staten återbetalar upp till 25 procent av tv-produktionens utgifter i landet.

Syftet är att fler produktioner ska välja att spela in i Sverige. Branschen har pekat på att de flesta andra länder i Europa har redan infört produktionsrabatter, vilket gör att inhemska produktioner flyr utomlands.

”Nästan alla produktioner flyttade”

Film och tv-producenterna och Tillväxtverket har tidigare rekommenderat en budgetpost på 300 miljoner kronor per år för rabatten. Nu meddelar regeringen att man kommer att lägga 100 miljoner kronor per år, från och med nästa års budget.

– Vi är jätteglada. Det här har önskats länge och redan innan coviden har vi sett hur nästan alla större filmproduktioner flyttade ut ur Sverige, säger Eva Hamilton, ordförande för Film och tv-producenterna.

”Bra marknadsföring av landet”

Att satsningen inte blir så stor som man önskat spelar mindre roll i dag, tycker Eva Hamilton.

– Glädjen att systemet införs är större. Att höja nivån från ett år till ett annat är lättare. Vi kan också se i våra grannländer att det här systemet i stort sett är självfinansierande eftersom det engagerar kommunerna och regionerna. Bilden av Sverige utomlands är bra marknadsföring av landet.

Även Film i Väst välkomnar beskedet.

”Det innebär att Sverige får ett efterlängtat finansieringssystem som kommer att gynna hela den svenska filmnäringen. Nu får Sverige äntligen likvärdiga konkurrensvillkor som övriga Europa”, säger vd Mikael Fellenius i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Kultur
Mer Nyheter