Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Foto: Stefan Jerrevång/TT

Regeringen presenterar extra pengar till kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Kultursektorn tilldelas 1,3 extra miljarder i nästa års budget. Idrotten får 400 miljoner kronor, meddelar kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens.

Regeringen kommer även att införa produktionsincitament för filmindustrin, något som länge efterfrågats av branschen.

Kultur och idrottsminister Amanda Lind presenterade nya satsningar på kultur och idrott vid en presskonferens under morgonen. Fokus ligger på att kultursektorn ska kunna återhämta sig efter tunga månader med pandemin.

– Vi är ännu inte vid vägens slut, återhämtningen kommer att ta tid, säger hon

Regeringen vill tillföra 1,3 miljarder kronor till kulturlivet, varav 745 miljoner kronor kommer att gå till ett stimulansstöd som fördelas av Kulturrådet.

Kulturbudgeten beskrivs av Amanda Lind som ”den största någonsin”.

– En historisk nedstängning måste och följas av en historisk återhämtning, säger hon.

Renovering av Skansen

Amanda Lind aviserade även flera mindre satsningar på olika kulturområden.

50 miljoner kronor läggs på fria aktörer inom scenkonsten, Skansen kommer att renoveras för 15 miljoner kronor och 20 miljoner kronor öronmärks för arbete med digitalisering hos olika museer under 2022 och 2023.

Produktionsrabatter för film

Regeringen gav också ett nytt besked till den svenska filmbranschen: man kommer att utveckla och införa produktionsrabatter för att förlägga filminspelningar i Sverige. 100 miljoner kronor kommer att avsättas varje år i en permanent satsning.

– Det är en viktig reform för att svensk filmsektor ska kunna återhämta sig och stärkas, säger Amanda Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.